Babiš - dluhy a inflace

Babiš spoléhá na důchodce, kterým opakovaně připomíná, kolik jim navíc přidal měsíčně (oproti zákonem stanovenému navyšování). Jenže teď se ukazuje, že jeho gigantické dluhy a nekoncepční hospodářská politika drží inflaci po celou dobu jeho vlády výš než je v okolních zemích obvyklé. I důchodci jasně vidí, jak se jim všechno rychle po celou dobu jeho vládnutí zdražuje (statistika ČSÚ do dokazuje jasně). Poměr důchodů k průměrné mzdě se za Babiše trvale snižuje. Zdražování pokračuje rychlým tempem. Takže asi není pravda, že se důchodcům za Babiše daří lépe. Důchodci jen prostě věří, co jim nalhává sám premiér. Proč namísto jeho řečí nepoužívají vlastní hlavy k přemyšlení?

Babiš jen v poslední roce vytvořil dluh ve výši 500 miliard. A letos se chystá na to samé! Jen úroky ze státního dluhu zdvojnásobil. Průměrnému důchodci přidá (z vybraných daní) dejme tomu ročně navíc tři a půl tisíce (12×300). Zároveň ale každého z nich zadluží (jen v minulém roce o 50 tisíc). Jen úroky z toho dluhu dělají každý rok navíc 5 tisíc na každého důchodce (úroky dluhu jsou už astronomických 100 mld. ročně, počítám tedy jen to Babišovo loňské navýšení o 50 mld. úroků ročně).

Pokud by tedy průměrný důchodce „hospodařil“ loni tak jako Babiš, tak by si přidal na důchod navíc 3,5 tisíce, půjčil by si 50 tisíc a na konci roku zaplatil 5 tisíc úroku z půjčky bance. Nějak nám to pane Babiš nevychází, že? I důchodcům musí být jasné, že za takových podmínek naskočí inflace (zdražování) jako blázen. A důchodci navzdory Babišově přesvědčování kvůli zdražování absolutně chudnou i nadále (v porovnání s průměrnou mzdou a vysokými cenami). Naši důchodnci jsou ve srovnání s těmi v západní Evropě úplnými žebráky (narozdíl od Babiše, že?).

Jen mi není jasné, proč to s tím zdražováním, dluhem a inflací, srozumitelně dúchodcům nevysvětlí raději opozice (namísto lží od Babiše)?

Podrobnosti třeba na:

Deník N:             Z jedničkářů propadlíky. Český dluh roste nejrychleji v Evropě, varuje rozpočtová rada
Seznam Zprávy:  Nový důvod, proč zdražit. Ceny pro firmy vystřelily nejvíc za 28 let
Aktuálně:              Dvacet tisíc na nájem, na obživu jen osm. Drahé bydlení bere Čechům i většinu platu
Forum 24:            Čím se premiér nechlubí. Ceny rostou a úspory znehodnocuje inflace, která patří mezi nejvyšší v EU

, ,
Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika