lokální volby

Všichni mi slibují všechno. U všech bude líp, všichni všechno zařídí nebo naopak někomu něco zakážou. Jak se v těch slibech má volič vyznat. Už ani nemá čas číst politické programy a výkřiky na propagačních plakátech, které mu strany pošlou jen jednou za 4 roky. Stranické předvolební letáky jsou si dost podobné …

U nás v obci je to předvolební rozhodování o to složitější, že se nám v polovině volebního období úplně změnila vládnoucí koalice. Namísto koalice Piráti + ANO máme teď ANO + ODS + STAN + TOP09. To se v celostátní politice stát nemůže. To by padla vláda. Nelogické mi připadalo i povolební spojení Pirátů s ANO. Jak mám teď zhodnotit, kdo co udělal dobře a kdo co pokazil?

V naší obci, se některé věci zlepšují, ale mnoho věcí je při staru. Někdy mám dojem, že v naší obci nevládnou ani tak politici, jako spíš developeři. Občané se jejich záměrům brání a zvítězí jen občas s vydáním obrovské energie. Mnoho z nich po takové zkušenosti přestává bojovat s větrnými mlýny.

Minulé volby jsem volil opozici. Ta se ale do vedení města nedostala. Mám být vytrvalý a dát jí znovu hlas? Toť otázka, která napadne každého voliče, který se tím více zabývá. V městských zastupitelstvech navíc vznikají jiné koalice než na celostátní úrovni a volič nemá ani záruku, že po parlamentních volbách nebude jeho oblíbený starosta sedět v parlamentu nebo v Senátu.

Musím říct, že by mi vyhovovalo, pokud by si mě zvolené strany všimly častěji než jen před volbami. Mě by se líbilo, kdyby mě informovaly každý rok a řekly, co slnily z předvolebních slibů (ti vládnoucí) anebo, co špatného se v naší obci dělo (opoziční strany). To je asi nereálný požadavek. Přitom politické strany dostávají příspěvky z našich daní každý rok. Ale zájem o voliče projevují až těsně před volbami. Politici nechodí průběžně mezi lidi. A to je podle mě chyba. Přitom různé spolky a další skupiny obyvatel v obci by politici průbězně oslovovat mohli. A kde to dělají, řídí obce mnohem efektivnějí.

Také bych chtěl, aby více pravomocí měla naše obec a ne jejjí nadřízený orgán (magistrát či krajský úřad). Za to bychom se měli jako voliči víc prát. Co je mi platné, že v zastupitelstvu mojí obce sedí třeba slušní lidé, když nemají možnost zabránit (např. nějakému stavebnímu zvěrstvu či manipulaci s městským majetkem), které si příslušný developer nebo jiný podobný lobbista, vyřídí na magistrátu. Tam sedí úředník, který v naší ulici nikdy nebyl a vůbec ho to nezajímá. Toto ho jen zajímá, co mu říká (přikazuje) jeho šéf. A toho si developer nebo někdo jiný může v krajním případě do funkce dosadit, když má politické kontakty a vyplatí se mu to. Nebo stačí příslušného úředníka postrašit, projevit přání atd.

Takže až přijde politická strana, která na celostátní úrovni začne prosazovat více kompetencí pro obecní zastupitelstva (a ne totální centralizaci jako za vlády oligarchy Babiše), tak to bude můj jednoznačný favorit (v celostátních i lokálních volbách). Zatím takovou stranu nevidím, ale třeba to jednou někoho ve stranických sekretariátech napadne. Takové strany by se tím nejen mohly odlišit od ostatních (těch tuctových), ale provedly by i užitečné a potřebné změny k lepšímu fungování politiky na lokální úrovni.

 

,
Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika