Často slýchám před volbami názor, že není koho volit. Na to existuje jednoduchá odpověď. Volte někoho jiného, než máte teď. Obecně v politice platí, že politici, kteří jsou příliš dlouho u korýtka, mohou mít tendenci začít nahlas mlaskat. Po jednom nebo dvou volebních období mohou mlaskat už tak nahlas, že se to nedá poslouchat (Vůbec netvrdím, že jsou takový všichni, ale v politice je jich nadprůměrně. Politika takové typy prostě přitahuje). Proto možnost výměny politiků v demokratickém režimu je ta největší výhoda, kterou svoboda a demokracie společnosti přináší.

V totalitních nebo autoritářských režimech, jako je Putinovo Rusko, současná Čína, Severní Korea atd. (ale v poslední době i Maďarsko), není možné „vladaře“ jednoduše vyměnit. Vladař má tendenci vládnout až do konce. Kvůli tomuto sobeckému cíli cíleně zdecimuje politickou kulturu a záměrně nenechá vyrůst nikoho ve svém okolí. U nás je takovým typem nedemokratického autoritáře Miloš Zeman nebo Andrej Babiš. Oba se drží svojí funkce za použití jakékoli špinavé metody a snaží se v různých funkcích udržet donekonečna („Nikdy neodstúpím, nikdy, rozumíte!“ citát oligarchy Babiše).  Je to nejen trapné, ale hlavně nebezpečné.

Druhým argumentem, který často slýchám je, že ti noví (politici) budou u korýtka mlaskat ještě více. To je sice možné, ale co když ne? Za pokus to přece stojí. Třeba ti noví budou skutečně lepší, jak slibují. (Ti stávající už rozhodně lepší nebudou. Lidé se zas tak moc v jádru nemění).
Volič má tedy úlohu jednoduchou v tom, že má politiky prostě obměňovat. Jinak by zákonitě dojde úpadku politiky (společnosti). Ani jedno k ničemu dobrému nevede. Politici (a další veřejní činitelé) se holt musí ve funkcích střídat. Proto mají i časově omezené mandáty a věkový limit např. 70 let (viz svévolná Zemanova volba paní Klausové velvyslankyní).

Takže je to jednoduché. Běžte k volbám a vyberte něco jiného, než máme teď. Andrej Babiš vládne už 8 let a nastal čas ho vystřídat.

Doporučuji k přečtení:
David Klimeš (názory Aktualne.cz)  Je čas volit neschopné. Protože alternativou jsou jen všehoschopní

, ,
Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika