z filmu Tři veteráni -frňákovník

Kdo nezažil období sovětské okupace a tehdejší kremelské propagandy, může mít problém poznat zákeřnost té dnešní, ruské (kremelské).

Klasickým příkladem úplného překroucení (znásilnění) skutečnosti je Poučení z krizového vývoje. Normalizační text uveřejněný KŠČ po vpádu sovětských vojsk a následné sovětské okupaci. Problém tehdejšího čtení textu spočíval v tom, že se jeho přečtením nedalo dobrat pravdy.  Ani když jste zkusili všechny informace obrátit (např. kdo byl zlý a kdo byl dobrý), nebylo jasné, jak události ve skutečnosti staly. Problém spočíval v tom, že v knize byly napsané nejen úplně lži, ale také to, že řada informací v textu záměrně chyběla. Tomu se říká manipulace.

V moderní (internetové, facebookové, post faktické a jiné) kremelské propagandě se při vytváření dezinformací a iluzí smíchají kousky faktů s nestydatými výmysly. A v totalitních režimech se těmi nesmysly krmí obyvatelstvo dlouho a bez omezení. To je princip vnitřní propagandy v Rusku.

 

Ukažme si to na několika příkladech, na kterých si ten překlady ruské propagandy nacvičíme:

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes novinářům řekl, že dekrety neznamenají, že Rusko přistoupilo ke konfiskaci majetku takzvaných znepřátelených zemí. 

Takovou zprávu je třeba číst tak, že ruský stát ve skutečnosti svévolně (bez náhrady „zabavuje“ (tedy krade) majetek zahraničním investorům ze zemí, které si Rusko zařadilo na seznam nepřátelských zemí. Tím na desetiletí zničí důveru zahraničních investorů a příliv investic.

Žádná další americká vojenská pomoc Ukrajině nemůže změnit situaci na bojišti a je předem odsouzena k nezdaru.

Přesně naopak. Americká, evropská, britská, japonská, korejská, australská … pomoc je velkou překážkou vojenskému úspěchu Ruska na Ukrajině. Naše pomoc není odsouzena k nezdaru. Naopak může Ukrajině dopomoct k vítězství nad Ruskem.

Uzavření hranic znamená nové dělící čáry v Evropě, které neřeší problémy, ale naopak je vytvářejí, řekla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

Uzavření hranice Finska s Ruskem bylo jedním z mála způsobů, jak Finské (evropské) hranice ochránit od snahy Rusů dostat se bez víz do EU. Ono se při takovém náporu například těžko rozlišuje, kdo je ruský špión, kdo ekonomický uprchlík, komu nechce jít k odvodu a kdo se chce mít na západě lépe.

Putin ve svém dnešním projevu zmínil i loňské výbuchy na plynovodech Nord Stream, které označil za státní terorismus. Putinův mluvčí Dmitrij Peskov tento měsíc prohlásil, že se objevuje čím dál víc známek ukrajinského podílu na poškození plynovodů.

Ale kdeže. Státní terorismus provozuje Rusko. Na Ukrajině, v Sýrii, Gruzii, (na internetu). Asi není tak těžké pomocí ruského agenta podstrčit nějaké falešné informace americkým novinářům. Ona pak taková dezinformace vypadá daleko věrohodněji, že.

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov dnes podle státní agentury TASS označil za „nepodložené“ tvrzení Západu ohledně dodávek zbraní Rusku ze Severní Koreje.

Tak určitě. A co ty vlaky na transsibiřské magistrále, které jsou vidět na satelitu. Stejně jako ruské lodě,. A proč by ukrajinské speciální síly poškozovali tunel na magistrále, když Rusové nic nevozí. A proč by Putin jel do Severní Koreje, když se jinak bojí někam jezdit. A proč by Lavrov Severokorejcům děkoval …

Tvrzení Západu, že šéf soukromé Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin byl zabit na příkaz z Kremlu, i další podobné spekulace jsou „absolutní lži“. Prohlásil to dnes podle agentury Reuters. mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Ten rovněž odmítl definitivně potvrdit smrt šéfa wagnerovců s tím, že je potřeba počkat na výsledky testů.

Stačí se podíval o pár dnů později „naznačuje“ Putin. Že v letadle s Prigožinem vybuchnul granát. O tom jistě Putim musí vědět nejvíc …

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že nedisponuje informacemi o sestřelených [ruských] letadlech, a doporučil novinářům obrátit se na ministerstvo obrany.

Už dříve Ukrajinci s americkými Patrioty sestřelili tři ruské stihačky nad Černým mořem. Několik ruských letadel sestřelili Prigožinovi žoldnéři během jeho vzpoury. Tentokrát šlo o čerstvý zásah ukrajinských vzdušných sil proti ruskému letectvu. Když Ukrajinci sestřelí ruská letadla, Kreml se zdrží komentáře. Není co komentovat?

 

————————-

Další příklady už si můžete vyhledat sami. Doporučuji ČTK. Stačí zadat heslo „mluvčí Kremlu“. Je to zábavné, jak se nás kremelští komici snaží přesvědčit, že jejich lží jsou pravdivé.

 

Sergej Lavrov před zasedáním zemí G20
Sergej Lavrov před zasedáním zemí G20
, ,
Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika