Petra Procházková Deník N

Železná opona už je zase spuštěna. Exportujeme jen agenty, Zacharovovou a strach, říká ruský politolog

z rozhovoru Petry Procházkové s ruským novinářem a politologem Andrejem Kolesnikovem (Deník N, 14.5.2021)

citujeme:Napsal jste, že se stahuje malá železná opona mezi Ruskem a západním světem. Půjde ta opona ještě víc dolů?

Nejdůležitější svobodou je pro mnohé Rusy svobodné cestování. Myslím, že zrovna tuhle svobodu Putin nechá být. Protože i Rusové, kteří žijí v České republice, ho volí. Tak proč jim komplikovat život. Vždyť mají v Rusku příbuzné, byty, známé, chtějí cestovat sem a tam.
Takových lidí jsou miliony po celém světě. Dotknout se jejich práva na svobodný pohyb by bylo velmi nebezpečné. Mnozí jsou jeho spojenci. Ale ostatní svobody – hlavně slova a shromažďování – jsou výrazně omezovány. Rusko je dnes policejní stát.

Předpokládám, že ani internet nebude výrazně omezen, už kvůli tomu, že ho využívá i Kreml, stát i tajné služby?

Ano. Když se podíváte na sociální sítě, zjistíte, že polovina jejich uživatelů podporuje Putinův režim. Jestliže dříve byl např. Facebook zónou ovládanou demokratickou inteligencí, teď už to také tak není.

A síť VKontaktě, to je jasné teritorium Putinových příznivců.

Pak tu máme Telegram. Kolik kanálů na Telegramu patří propagandistickým vládním médiím, skupinám, aktivistům! Takže internetu ani cestování se nejspíš žádná omezení nedotknou. Vše ostatní už je omezováno. Represe teď směřují k hlavnímu cíli – zničit jádro odporu, což je Navalnyj a jeho lidé. Oni se na cestě za tímto cílem nezastaví před ničím.

Oni – to je kdo?

Kreml ve spolupráci s Lubjankou (náměstí v Moskvě, kde sídlí ruská tajná služba FSB, pozn. red.). Dřív byly slyšet i ojedinělé liberální hlasy z prezidentské administrativy. Dnes už není slyšet nic. Žádní liberálové v Kremlu nezůstali.
Už nikdo nemluví o modernizaci, o reformách… všichni souhlasí s policejním státem, ve kterém má kromě prezidenta rozhodující slovo prokuratura, FSB, Vyšetřovací výbor.
Všichni společně drží jednu jedinou linii. Žádný rozkol. Neslyšíme ani náznak toho, že by někdo pozvedl kritický hlas, nebo třeba jen chtěl s některými rozhodnutími polemizovat.

celý článek na Deníku N

náš dovětek: Je dobře, že tentokrát stojíme na té správné straně železné opony. Život uvnitř socialistického tábora světlých zítřků už se doufám nebude nikdy opakovat.

P.S. a plaťte si nezávislá kvalitní média. Něco zajímavého se o světě dozvíte a ještě něčím konkrétním společnosti přispějete. Číst kvalitní informace je ostatně i znakem určité úrovně, společenského statusu, kulturní vyspělosti atd.

 

Latest Posts from Česká politika