Zuzana Čaputová gratuluje Petrovi Pavlovi

Nečekaný příjezd slovenské prezidentky Zuzany Čaputové během vyhlašování výsledků druhého kola prezidentské volby, to byl opravdu husarský kousek – prezidentky, generála Pavla a jeho česko-slovenského týmu.

Výborně načasované, dokonale překvapující, nápadité … pro všechny přítomné, diváky a posluchače. Velkým překvapením byla ale i perfektní forma prezentace volebního studia, které můžete porovnat se zemanovsky trapnými oslavami jeho volebních vítězství (anebo letošního poloprázdného volebního štábu Ano bez samotného kandidáta). Režie celého volebního večera byla mimořádně vydařená a na vysoké úrovni, které jsme už po deseti letech ubohosti hradní party odvykli. Zajímavé na tom ještě je, že to celé dokázal připravit tým, který je o generaci a půl mladší než samotný prezidentský kandidát. Petr Pavel se hodně spolehnul na mladé lidi a udělal dobře.

Úspěch ale nepadá z nebe. Předcházely mu roky práce samotného kandidáta, jeho týmu, přátel a podporovatelů.  Přednášky na školách (s Petrem Kolářem), diskuse nejen se žáky, ale i na odborná bezpečnostní témata, práce při covidu atd., jsou toho důkazem. Podstatným rysem vedoucím k vítězství tedy bylo sestavení nejlepšího volebního týmu ze všech kandidátů, opatrný výběr sponzorů, špičkový marketing a strategie, a bezesporu také bezprecedenstní podpora občanské společnosti a některých prezidetských kandidátů (Nerudová, Fišer, Hilšer) i některých vládních stran.

Naopak podpora Miloše Zemana účinkovala spíš jako polibek smrti. Andreji Babišovi nestačily ani jeho peníze utracené v kampaní, ani strategie jeho marketérů, ani jeho soukromá média, ani vyrobené lži, strašení, manipulace … Ale dosti o hrubé kampani lži a nenávisti, která tentokrát nad pravdou a láskou nevyhrála.

Vystupování Petra Pavla hodně diváků příjemně překvapilo. Jeho vojenská strohost se proměnila akceschopnost vojáka trénovaného na řešení nepředvídatelných situací. To by mohlo být jeho velkou výhodou v turbulentním čase, kdy probíhá válka na Ukrajině, ruská hybridní válka proti České republice a covidová pandemie ještě není překonaná. Dopady války i pandemie jsou viditelné, stejně jako pokles životní úrovně (doufejme, že jen dočasný).

První kroky zvoleného prezidenta Petra Pavla naznačují velkou změnu správným směrem. Pozitivem by měla být lepší spolupráce všech ústavních činitelů, která by se i v prezidentské funkci  měla řídit společenskými pravidly, zákony a Ústavou. Je to v duchu volebního hesla Petra Pavla. Tak mu přejme, aby se mu ho podařilo co nejvíce naplnit.

 

 

 

 

 

, ,
Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika