volební paradoxy kolalic

Mikuláš Minář, zakladatel spolku Milion chvilek pro demokracii, se velice snažil dotlačit opoziční strany ke spojení do volebních koalic. Chtěl tím vyrovnat nespravedlnost v připočítávání hlasů vítězi voleb (minule to bylo ANO oligarchy Babiše). Smyslem akce občanského sdružení, které úspěšně masově demonstrovalo na Letné, bylo to, aby formou koalic opoziční strany vyrovnaly nespravedlivé připočítávání hlasů nejsilnější straně.

ČRO - mandáty podle nového volebního výpočtu
ČRO – mandáty podle nového volebního výpočtu

Mezitím ale došlo k paradoxní situaci. Zásahem Ústavního soudu na začátku roku 2021, byli poslanci a senátoři donuceni změnit volební zákon směrem k poměrnějšímu volebnímu systému (platil do r. 2002). Zjednodušeně řečeno, koalice na přepočítávání hlasů téměř nevydělají, a tak se spojení do koalic se může stát naopak nevýhodné.

Nevýhodné může být třeba v tom, že koalice skládající např. ze dvou stran, může být přitažlivá pro jejího potenciálního voliče jen z poloviny. Volič Starostů nemusí být spokojený Pirátskou stranou a naopak. U trojkoalice je to ještě složitější. Tam se spojují tři různorodé volební tábory dohromady.

Pro opoziční koalice tak bude naprosto klíčové vysvětlit voličům, proč je výhodné volit koalici. Například může říkat, že koalice mají ve skutečnosti pestřejší kandidátky než tradiční strany „jednoho“ muže (Babiš, Šlachta, Okamura apod.). Také mohou voličům férově přiznat, že si mohou na jejich kandidátce zaškrtnout své oblíbence a tak proměnit nevýhodu koalice ve výhodu. Když jedna polovina voličů zaškrtne (upřednostní) „svojí“ polovinu kandidátky a ta druhá druhou, v průměru to pro koalici bude lepší, než kdyby jejich potenciální volič koalici z důvodu antipatie ke druhé polovině kandidátky nevolil.

Koalice mají ještě jednu skrytou výhodu. Jejich největší konkurent (politický podnikatel Babiš) se zaměřuje na starší důchodce. Opozice tak má jedinečnou příležitost zkusit oslovit mladé prvovoliče. Skoro polovina z nich nechce jít k volbám. Je potřeba si uvědomit, o jak velkou volební skupinu se jedná. Za 4 roky od voleb přibylo 400 tisíc mladých voličů (naopak 430 tisíc starých voličů k volbám už nepřijde). Pokud by byla volební účast poloviční, může se jednat až o desetinu voličů. Jestli opozice prvovoliče úspěšně osloví, může si tím zajistit vítězství ve volbách. Nebo naopak.

 

 

 

 

Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika