Martin M. Śimečka

Pokud vás zajímá slovenský pohled na česko-ruskou diplomatickou roztržku, spuštěnou oznámením pachatelích o dvojnásobném výbuchu muničních skladů ve Vrbětících (2014) spáchaných ruskými agenty GRU, tak si přečtěte článek Martina M. Šimečky, předního slovenského novináře a komentátora slovenských médií.

Vrúcne city slovenských politikov k Rusku sú dnes zradou Česka

Nie je ťažké porozumieť tomu, prečo Rusi neuznávajú medzinárodné zmluvy o suverenite štátov, ťažšie je však pochopiť, prečo niektorí českí a slovenskí politici považujú Rusov napriek tomu za spojencov. Český prezident Miloš Zeman už celé roky obhajuje ruský nárok na český štát, bývalý predseda slovenského parlamentu Andrej Danko vníma Slovensko ako satelit ruskej ríše a expremiér Igor Matovič obdivuje poctivú ruskú dušu, lebo „v Rusku omnoho viac záleží na slove a pohľade do očí ako na tom, ako právnici napíšu zmluvu“.

celý článek na slovenském Deníku N

Šimečka: Česká a slovenská servilita vůči Moskvě je odlišná. Česká je cynická, slovenská je vroucná

Odhalení ruských agentů, kteří podle české vlády odpálili sklad ve Vrběticích, je diplomatický výbuch řádově větší síly než jakékoli jiné spory mezi Českem a Ruskem od roku 1989. Češi si konečně museli přiznat, že Rusko pohrdá jejich suverenitou a chová se k nim jako nepřítel.

Pro Slovensko je to však stejně zavazující poznatek, neboť, jak komentář podotýká, „Češi jsou naše západní alter ego, naše historické dvojče. To, co se přihodí jim, je, jako by se to stalo nám.“

celý text na ČR Plus

 

Latest Posts from Česká politika