přešknutý zločinec Putin

Množství oficiálních, ruských zpráv, přebíraných tiskovými agenturami ve svobodných, demokratických zemích, je až zarážející. V našich seriózních médích se to jen hemží lživými, manipulativními a evidentně dezinformačními prohlášeními od Putina (Kremlu, ruské armády, ruského ministerstva zahraničí, ruských trolů, FSB, GRU atd.). Prohlášeními, která pohodlní novináři přetiskují tak, jak jim to ruské agentury servírují. Bez uvedení lží a dezinformací na pravou míru, bez komentářů k aktuálnímu dění nebo nějaké skutečnosti nelze dělat pořádné zpravodajství. (tedy ne že by se seriózní média a kvalitní novináři u nás o to nesnažili).

V mnoha případech, tak i naše média pomáhají ruské lži a dezinformace v čase války šířit. Příkladem budiž současné zpravodajství o ukrajinské ofenzivě. Ukrajinci informují méně, aby neohrozili svoje vojáky i civilisty. Naopak ruská dezinformační mašina jede na plné obrátky (i ta Prigožinova v Petrohradě) a chrlí množství informací nulové kvality. Těch ruských  informací vidím všude hodně. Něco je asi špatně.

Mohu vás ujistit, že žádnému jinému zločinci v současnosti (natož zločinci z minulosti) by nebylo dopřáno tak rozsáhlé publicity, jako Putinovi. Vyvážené zpravodajství se přece nedělá tak, že otisknu jeden lživý text zločince (a ještě bez vysvětlení souvislostí) a k tomu přiložím nějaký názor z opačného tábora. To je dobré leda tak ke zvýšení sledovanosti nebo prodejnosti … Přebíráním zpráv oficiálních (ve své podstatě polokriminálních ruských zdrojů) v čase války na Ukrajině, je do nebe volající.

Přestaňte už konečně přetiskovat ruské lži a žvásty jak na běžícím páse a uvolněte místo pro faktické informace, dejte prostor odborníkům, nebo třeba ruské opozici, názorům ze zahraničí atd. Dezinformace Kremlu přetiskovat opravdu nemusíte! To není novinářská práce.

Rusko usilovně (jako nikdy předtím) pokračuje ve své celosvětové, hybridní válce proti všem zemím, které ho kritizují nebo které podporují Ukrajinu. Opakováním ruských manipulativních informací četné redakce skutečně pomáhají ruském agresorovi. A ten si mne spokojeně ruce. Stejně tak mu (za inkasované) peníze pomáhají některé sociální sítě. Ty se na ruské válce ve skutečnosti odporně přiživují. Je to „jen“ krátkozraká firemní politika nebo už jistá forma kolaborace?

Žádné seriózní medium by nedalo opakovaně prostor vyjádření masového vraha, který například postřílel hodně lidí ve škole nebo obchodním centru. Ale ruskému prezidentovi, největším masovému vrahovi současnosti (Čečensko, Gruzie, Sýrie, mnohé africké státy,  Ukrajina) dávají zdarma prostor k šíření jeho zvrácených názorů a pseudoideologie. Putinovských názorů, které si v našich médiích (a nejen na sociálních sítích), přečtou statisíce čtenářů denně. Potom se nelze divit, že nemálo z nich ta „moudrá“ slova masového vraha nejen papouškuje, ale dokonce je považuje za dobrou životní filozofii. I k tomu seriózní média prostým přetiskováním ruských lží pomáhají (o těch dezinformačních médiích, která u nás stále mají volné pole působnosti, ani nemluvě).

Vyzýváme proto všechna seriózní média v České republice (včetně médií veřejnoprávních), aby přestala zveřejňovat lživá, manipulativní prohlášení ruského prezidenta, ruské vlády, ruské armády nebo ruské zpravodajské agentury. Bez omezení smrdutého toku ruské propagandy se nedá bojovat s ruskými dezinformacemi. Ruské oficiální informace totiž nejsou zpravodajství, ale válečná propaganda. A ta se v čase války nepřetiskuje.

Vyváženost neznamená jeden lživý názor a jeden pravdivý. To neodpovídá zásadám kritického myšlení. Vyváženost jsou pravdivé, ověřené informace bez lží a manipulací, za které si čtenáři zaplatí. Těm se má dát prostor.

„Informace“ z Kremlu nejsou ani pravdivé, ani ověřené. Jsou to většinou jen dezinformace nepřítele svobody, demokracie a normálního života. Tak s tím bezhlavým kopírováním ruských lží prosím přestaňte.

, ,
Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika