expozice oblečení

Zaujal mě jeden článek z posledního Respektu, který mě vedl k malé úvaze na téma novoroční předsevzetí. Cituji:

Aktuálně jsou z umělých vláken vyrobeny dvě třetiny globálního objemu oblečení, do konce desetiletí by měl podíl narůst na 73 procent. Šaty díky tomu dále zlevňují, což ale znamená, že se jich vyrábí stále více a stále rychleji putují do koše – a dále se roztáčí celý toxický koloběh. Jako hořký bonus je syntetika obtížně recyklovatelná, takže se vyhozené oblečení ve stále větších objemech vyváží do chudších zemí a tam pálí.

Zdroj:  Fosilní móda zamořuje planetu a ohrožuje plodnost  • RESPEKT

 

Není to jen oblečení. Nakupujeme spoustu věcí, které se nám hromadí v bytě. Nejlépe se pozná při stěhování. Pokaždé vyvalíme oči, kolik jsme toho haraburdí zase máme. Tak ho při stěhování půlku vyhodíme. A to ani netušíme, co nás to všecno stálo. Zajímavé by bylo to jednou spočítat. Nebylo by ale pro nás lepší, nakupovat méně, díky tomu méně pracovat a více si užívat života? Dopracujeme se někdy k takovému přístupu nebo jsme otroky návyků a reklamy? Reklamě vůbec, není snadné odolat. Obklopuje nás skoro všude.

Stejné jako s oblečením je to i s jídlem. Přiznejme si, že by nám často stačila poloviční porce. Proč v restauraci platíme za oběd, který je pro dvě osoby? Potom skuhráme, kolik to jídlo stojí a že jsme zase přibrali. A zase je na co otrocky vydělávat. Potom si k romu ještě zaplatíme fitko.

To samé je s pohybem. Do práce jezdí hodně lidí autem z garáže do garáže. Ale i když používáme hromadnou dopravu, málokdo vystoupí o dvě stanice dříve a projde se. Přitom je to jednoduchý pohyb každý den. Dokonce dokáže naladit před prací, nebo setřepe stres po ní.

Jistě by se našla spousta dalších zlepšováků, které by se hodily mezi novoroční předsevzetí. Co myslíte? Půjde nám něco z toho letos změnit?

Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika