trezor s dolary

Kromě neplacení daní, které není normálnímu občanovi povoleno, je to i urychlující rozevírání nůžek mezi super bohatými oligarchy a zbytkem občanů.

Že to má většinou velmi neblahé důsledky, můžeme vidět na příkladu vlády Donalda Trumpa. Stokrát horší je to samozřejmě v Rusku. Putin jako superboháč není příkladem „obyčejného“ politika, ale spíše zločince v úřadu. V České republice máme neblahou zkušenost s úřadováním oligarchy Babiše. Předváděl nám politiku spojení vlády peněz a mediálního vlivu s vrcholnou politickou funkcí.

A není všem dnům konec. Donald Trump už kandiduje v letošních amerických volbách a Babiš si půdu pro svojí opakovanou kandidaturu už pečlivě chystá.

Nejvíce paradoxní na celé situaci mi vždy připadalo, že ty nejbohatší většinově podporují ti nejchudší. Ale dnes už vím, že v tom je určitá logika. Tak jako se chudí voliči nechají snadněji obalamutit reklamou v supermarketu, nechají se snadněji vodit za nos od marketérů, dobře zaplacených oligarchy. Tito voliči evidentně nechápou, že oligarchové jim  nechtějí pomoci. Jen se je o tom snaží přesvědčit.  Politický oligarcha totiž stojí nejen o funkci a slávu, ale hlavně sní o nekonečném zdroji peněz každoročně generovaných prácí daňových poplatníků.

A že ty daně jdou (poměrně nejvíc) z kapes těch nejchudších je nad slunce jasnější. Škoda jen, že to více nechápou voliči těchto politických podvodníků a že jim to ani konkurenční politické strany více nevysvětlují …

 

dále doporučuji ke čtení:

Oxfam zdůrazňuje, že dramatický nárůst nerovnosti přišel se začátkem koronavirové pandemie. Světoví miliardáři jsou nyní podle průzkumu o 3,3 bilionu dolarů (v přepočtu více než 74 bilionů korun) bohatší než v roce 2020 a jejich majetek roste třikrát rychleji než míra inflace.  Z <https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/nejbohatsi-lide-sveta-od-covidu-zbohatli-o-vice-nez-polovinu/r~bc47c2b0b39e11ee82b7ac1f6b220ee8/

Latest Posts from Česká politika