Stalin Jalta 1945

V letech 1941- 1945 vyhrálo Rusko s americkou podporou a zbraněmi. Dnešní Ukrajina má šanci porazit Rusko. S tou samou americkou podporou a zbraněmi … Tohle si Putin nechce přiznat, tak o tom nikdy nemluvil. To mu ale nepomůže.

Putin, odkojenec brežněvovské éry, si myslel, že se s konečnou platností zmocní Ukrajiny ať chce nebo nechce. Na sklonku svého života (tak jako mnoho ruských představitelů předním), trpí naprostými bludy o vlastní velikosti, neporazitelnosti, osudovosti, geniálnosti, … Ve skutečnosti, ale ruské dějiny upravované všemi vůdci k obrazu svému, vypráví něco jiného.

Ruští vládci se přitom systematicky odmítají (až na výjimky) dívat pravdě do očí, a tak se ruské dějiny neustále přepisují a vylepšují. Podle momentální nálady momentálního ruského vladaře (či vůdce). Takové přikrášlování lze vysledovat i v projevech posledního ruského prezidenta. Putin rád vyzdvihuje vítězství ve druhé světové válce jako příklad pro dnešek. Přitom si ale není schopen přiznat, že velká část vítězství ve druhé světové válce patří spojencům a jejich vojensko-politické podpoře SSSR. Bez amerických zbraní (a politické podpory) by Stalin ve válce neobstál. Vždy to byl původně spojenec Hitlera a byl by tak na poražené straně.

Jenže ty americké zbraně a podpora dnes náleží Ukrajině, ne Rusku. Takže je logické, že Ukrajina má silného spojence a tím i velkou šanci porazit větší Rusko. A na tom nic nezmění ani účelové kremelské řeči o tom, že bojuje s celým NATO. Ruský vůdce (a celá jeho banda) bojují hlavně se svojí falešnou představou neomezené imperiální mocnosti z období studené války. Jenže to už je dnes dávná minulost a tu nelze oživit (ale lze ji po ruském způsobu zkrášlit a upravit).

Neodolatelná síla ruských zbraní a armády nebyla pravdivá ani na sklonku Sovětského svazu. Zaostalý tyranský režim nedokázal držet krok se světem a rozpal se právě kvůli tomu. Většina obyvatel bývalého východního bloku už budování „komunismu“ nevěřila a nechtěla s ním mít nic společného. Každý se staral o sebe, aby v systému nějak přežíval. Jak se to podobá dnešní ruské situaci.

Skutečné problémy, kterým Rusko může blízké budoucnosti čelit, jsou důsledky války, policejní režim, koncentrace moci, kult osobnosti, vyprázdněnost politiky atd. Problémy  Ruska nevyřeší bývalý KGBácký ouřada, který je zaseklý v představě brežněvovské éry a lituje ztráty velikosti někdejšího Sovětského svazu, který by rád obnovil. Ale na to už nemá dost času …

A navíc, Putinovo direktivní řízení celé společnosti (včetně tajných služeb i armády) je dnes pro Ukrajinu krajně výhodné. Čím víc bude Putin řídit válku, tím větší šance, že dopadne jako Hitler. Zkrátka vůdce, který se světu prezentuje jako vševědoucí (a všemohoucí), vševědoucí není. Zvláště když ve svém úřadu sedí už dvě desítky let, potlačil jakékoli opoziční (nebo kritické) hlasy, falšuje volby a není už nejmladší. Nepoužívá nic moderního (sociální sítě ani mobilní telefon), protože se bojí, že by ho někdo (Američané) mohl sledovat. Tak všechno řídí pomocí aranžovaných vystoupení v televizi, ústními příkazy a zápisky ve svém notýsku. Naposledy přišel s nápadem obnovit sovětské pětiletky. To už vážně asi není při smyslech.

No, Putin naštěstí není velitel pro vítěznou válku ve 21. století. Nám to vadit nemusí. Zaplať pánbůh za to. Čím hůře pro dnešní putinovské, útočící Rusko tím lépe pro svět a Ukrajinu.

 

———————-

dále doporučujemek přečtení:

Finsko staví plot na hranici s Ruskem    Seznam zprávy, 31.5.2023

Reforma Rady bezpečnosti je nezbytná řekl generální tajemník OSN     Novinky, 22.5.2023

Rusové a jejich eurasianismus: Přímí dědicové Zlaté hordy   Fórum 24, 22.2.2023

, , ,
Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika