ruský tank v Praze

Úvodem

Když jsem před rokem psal vánoční přání pro rok 2022, bylo jasné, že se na Ukrajině schyluje k další válce. Ruská vojska stála již několik měsíců u ukrajinských hranic a dvakrát hrozilo jejich překročení. Přesto existovala jistá šance, že ruský vůdce Putin válku nerozpoutá. Přesněji řečeno bychom měli říct, nebude válku eskalovat, protože válka ve skutečnosti na Ukrajině trvala již od roku 2014. Několik let již umírali ukrajinští vojáci i civilisté a svět jim moc nepomáhal. Za to Rusku se dařilo pomocí dezinformací a manipulaci ovlivňovat čím dál víc lidí. Vypadalo to bezvýchodně (nejen pro Ukrajince).

Loňský rok pro svět nezačal dobře. Podpisem smlouvy mezi Putinem a Si Ťin-pchingem (ještě před olympijskými hrami v Pekingu), došlo k jasné dohodě mezi dvěma autoritářskými státy. K válce došlo hned po skončené olympiádě (stejně jako v případě prvního ruského vpádu na Ukrajinu po olympiádě v ruské Soči v r. 2014). Rusko tak opakovaně ukázalo, že olympiáda mu slouží jen k sebepropagaci nikoli k propagaci míru.

Rok 2022 ukázal, že ne všechny kalkulace světových vůdců vycházejí tak, jak si přáli. Asi nejmarkantnějším příkladem je statečný odpor Ukrajinců proti ruské převaze. Putinovi se nezdařila blesková válka a vojenské obsazení Ukrajiny. Situace už je jiná než v roce 2014 před osmi lety a v letošním roce se ukáže, jestli Ukrajina dokáže ruské okupanty vyhnat, nebo se válka ještě nějaký čas povleče. Osobně Ukrajinců přeju rychlé vítězství, ale jak víme z historie, velké konflikty není jednoduché vojenské ukončit.

Co si tedy přát letošním roce?

Ideální by samozřejmě bylo, pokud by Čína neeskalovala se svoje vztahy se sousedy (Taiwanem) a nepustila se do válečného dobrodružství. Hodně indicií ale ukazuje, že se čínský vůdce Si Ťin-pching na válku připravuje. A to není dobré. Dobrý není ani příklad čínského násilí a bezpráví nastoleného v Hongkongu. Navíc si lze představit, jak moc by se teď válka v Asii Putinovi hodila. Co by ale válka vedená nejlidnatější zemí světa způsobila, si nedokážeme nikdo představit.

Současném světě přeci nejde jen o to, jaká „přání“ si chtějí splnit někteří světoví vůdci. Je to přesně naopak. Svět se vyvíjí nezávisle na jejich vůli, i když si to řada z nich nemyslí.

Příkladem je samozřejmě příroda a probíhající klimatické změny. Lidstvo má jen určitý čas na to, aby své chování přizpůsobilo změnám a zastavilo stoupající přírodní chaos, který samo způsobuje. Na hodinách, které jsou momentálně v Praze vidět na Letné. Za poslední rok ubylo dalších 365 dnů. Zbývá nám tedy jen 6 let a kousek, abychom učinili tolik potřebné změny. Tu dobu bychom neměli vyplýtvat na války a zbrojení. Měli bychom investovat do ochrany přírody (sama sebe), změny svého spotřebního chování, změny energetických zdrojů atd.

Lidé budou muset řešit ještě další problémy

Svět má ale ještě jeden stále vážnější problém. S příchodem všudypřítomné komunikace (hlavně na sociálních sítích) a trávení času s mobilem v ruce, se změnilo naše vnímání zpravodajských informací. Pokud se stane to, že i v demokratických zemích dojde k dalšímu výraznému oslabení tak zvané čtvrté mocnosti – zpravodajských médií (nejen těch veřejnoprávních) – bude mít svobodný svět velký problém. A nejen on.

Závěrem

Všechny zkoušky ale přinášejí i určitá pozitiva. Tím je uvědomění si základních lidských hodnot nejen v oblasti politiky (například mírového soužití), ale i v oblasti přírody, jejíž jsme nedílnou součástí.

Pokud neztratíme základní orientaci v tom, co je správné a co ne, máme šanci. To si přejme v roce 2023.

, , ,
Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika