Stručná historie téměř všeho - Bill Bryson

Kniha nejznámějšího amerického spisovatele cestopisů (žijícího 40 let v Anglii) je úžasnou encyklopedií historie lidského poznání. Je to pastva pro všechny chytré a zvídavé hlavy, které rády listují od malička encyklopediemi. Úvod knihy začíná rovnou tím nejzáhadnějším – zázrakem našeho bytí. Autor si klade otázku, jak je možné, že člověk stvořený z miliard atomů muže vůbec cítit jako živý tvor, žít a myslet?

Bill Bryson je úžasný pozorovatel (stojí za to přečíst i jeho cestopisy, třeba ty o Británii nebo Austrálii). Ale tato samozřejmě není cestopisem, i když napsána podobně osobitým a milým stylem, který umí hledat zázraky i ve všedních věcech. Kniha je jakousi encyklopedií v kostce a je na znalosti čtenáře náročná. Pokud bychom knihu chtěli k cestopisu přirovnat, tak snad ji lze částečně vidět jako cestu lidského poznání o sobě i o světě. Bryson mluví nejenom o tom, co všechno víme, ale i tom, co všechno ještě nevíme a to co víme, že víme je velmi krátkou dobu.

Z dnešního pohledu řešení komplexních problémů, jakým jsou třeba klimatické změny, je poučná i kapitola o vymírání druhu na Zemi. Ta doplňuje v obecném měřítku i jiné knihy, které se zabývají dopady globálního oteplování.

Pokud se rozhodnete knihu přečíst (těm zvídavým to rozhodne, doporučuji), tak nečekejte román. Kniha vyžaduje určitý všeobecný přehled, abyste si jí plné vychutnali. Pokud rádi o věcech přemýšlíte v širším měřítku a souvislostech, tak vás určitě nezklame. Po jejím přečtení budete mít chuť se zeptat svého kamaráda. Četl si to?

, ,
Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika