zničený autosalon Škoda na Ukrajině

Valné shromáždění OSN většinou hlasů rozhodlo, že Rusko bude muset Ukrajině zaplatit válečné škody, způsobené válečnou agresí. V současné době má Rusko asi 300 miliard dolarů zmražených v zahraničí. Už teď se ale ukazuje, že ani tak obrovské ruské peníze na reparace nemohou stačit. *

Je jasné, že Rusko nebude chtít nic platit. Pokud se ale najde nějaký mechanizmus, jak ruský majetek zahraničí zabavit, bude to jedině dobře. Pokud by Rusko vědělo, že za válečné škody bude muset tentokrát zaplatit, nehrnulo by se tak bezhlavě do války. Putin je sice pravděpodobně nejbohatší bohatší člověk na světě (s odhadovaným majetkem 200 miliard), ale na zaplacení škod na Ukrajině mu to stačit nebude. Ve válečné kaši Putin není sám. Ve straně Jednotné Rusko jsou miliony Rusů, kteří bezprostředně podporují jeho režim. Kremelskou kliku podporuje i skupina posvěcených oligarchů. Také jim se může stát, že jejich majetek bude použitý na úhradu válečné škody. Osoby uvedené na sankčních seznamech v mnoha zemích světa už do sankcí spadají. Takže se to potrestání ruské agrese rozbíhá ve více směrech.

Ničení civilní infrastruktury páchá na Ukrajině nesmírné škody. Pokud ukrajinská strana tyto škody vyčíslí, bude to dobrý podklad pro mezinárodní společenství k vznikající akci. Nakonec to bude i dobrý podklad pro válečný tribunál, který bude posuzovat válečné zločiny Putina a jeho okolí. Útoky na civilní cíle (školy, nemocnice, obchody, elektárny) a civilisty sem také spadají.

 

* přibližné odhady škod za 8 měsíců ruského války na Ukrajině mluví o 1 bilionu dolarů

————————————

Dále doporučujeme k přečtení:

23.11.2022   Europoslanci prohlásili Rusko za stát podporující terorismus

14.11.2022   VS OSN přijalo rezoluci, podle níž má Rusko zaplatit Ukrajině reparace

15.11.2022   Kreml protestuje proti zabavování ruských rezerv kvůli reparacím Ukrajině

14.10.2022   Sněmovna schválila sankční, tzv. Magnitského zákon

4.7.2022   Přijetí zákona, který postihuje ruské zabijáky, Putina namíchlo, říká bojovník za lidská práva Browder

 

foto: zdoj video Ruští okupanti zničili autosalon ŠKODA v Záporoží  (Ukrajinská ambasáda v Praze)

 

 

 

 

 

, , ,
Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika