CINE CINE Mini 3 Pro UAV

Rychlý zásah policie na Filozofické fakultě v Praze zachránil mnoho lidských životů. Policisté byli na místě velmi rychle. Ještě rychleji by ale na místi byl schopen doletět dron vybalený prostředky na likvidaci vraždícího útočníka. Policie i armáda by se měli takovými bojovými prostředky vybavit a ve výjimečně krizové situaci je použít. Možná by byla na místě i žádost o radu ukrajinské strany.

Další praktickou otázkou je, proč dovolovat civilistům se u nás ozbrojovat. Psychicky narušený člověk může až moc snadno ozbrojit. Stát by jim to ozbrojování měl ztížit. Podívejme se na dobré příklady v zahraničí a zkusme to i u nás změnit.

Ve velké Británii nesmí veřejnost vlastnit krátké palné zbraně. Pořádkový policisté na ulici mají obušky a ne pistole. Aby každý agresor věděl, že policistu nemůže beztrestně zastřelit. Je asi pravdou, že Británie má velmi přísný režim pro držení zbraní civilisty. Ale proč ne?

Naproti tomu ve Spojených státech má soukromé držení zbraní historicky hodně příznivců. Výsledkem je i velké množství zbraní mezi lidmi a strach vstoupit k někomu na pozemek (i když to někdy nevíte). Počet incidentů se střelnou zbraní je v USA velmi vysoký.

UK smuteční strana
UK smuteční strana

Před lety mě zaujala studie, kterou v USA udělali. Zkoumala otázku, jestli je laický držitel zbraně schopen zabránit šílenému střelci ve vraždění. Odpověď byla jednoznačně, NE.  Ve 149 zkoumaných případech útoku vraha se to nikomu nepovedlo. Jen v jednom případě byl zásah úspěšný. Provedl ho ale bývalý americký voják, nikoli civilista. Co z toho plyne za poučení pro nás v České republice.

Jestliže psychicky narušených jedinců bude nadále přibývat, není dobré jim umožňovat nakupovat si zbraně a cvičit se ve střelbě. Měli bychom se snažit udělat to opačně. Nákup a vlastnictví střelných zbraní výrazně omezit. Nebál bych se to udělat stejně jako ve Velké Británii a celý proces zpřísnit.

Vlastnit zbraň by mohli jen příslušníci státních ozbrojených složek. Kdo si potřebuje zastřílet, ten může jít na střelnici, tak si zbraň půjčit a zase jí odevzdat instruktorovi. Ten ji zamkne do skříně. Jako to dělají vojáci. A ne že bude každý psychouš nosit pistoli za opaskem a až mu rupne v kouli, začně střílet po lidech. To už je pozdě.

Pokud si vraždicí psychopat pořídí zbraň nelegálně, bude mít policie možnost vypátrat dodavatele. Ten bude hodně riskovat, takže se černý prodej zbraní se také omezí. Navíc, pokud má někdo palnou zbraň u sebe na ulici, může jí v okamžiku rozčilení (ale i naprosto plánovaně a cíleně) použít kdykoli.

Omezení počtu zastřelených lidí docílíme jedině snížením počtu držených střelných zbraní a vybavením policejních jednotek drony určenými k likvidaci (nebo ochromení útočníků). To by mohlo pomoci takové události ještě lépe zvládat. Zásahové drony může mít policie v každém větším městě. I na vesnici doletí rychle.

 

 

 

Souvislosti:

Drahé drony armáda odsouvá na druhou kolej, nyní chce 200 levných dronů

Poslanci mají diskutovat o zpřísnění zbraňového zákona

Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika