socha spravedlnosti Brno

Slováci volí prezidenta delší dobu než my, takže se to už trochu naučili. Podíváme-li se na voličský vkus, je jasné že nejvíce obyčejných voličů chce populistu, manipulátora, zbohatlíka Babiše. To se zkrátka odráží i přímé volbě prezidenta. Dokud se tenhle nevkus voličů trochu nezlepší, nebudeme mít lepší volební výsledek. A to platí pro volby parlamentní i prezidentské.

TGMKultivaci českého politického prostředí holt budeme muset ještě nějakou dobu dělat. Jak říkával Masaryk. Potřebujeme alespoň padesát let klidu, aby se naše nová republika rozvinula. Tak ještě jednu generaci a potom doufám budeme na opravdovém startu právního státu a demokracie západního střihu.

Přejme si jen, aby nás nepotkala nějaká válečná (či jiná katastrofa) během té cesty, kterou je potřeba ujít, než se otřepeme z postkomunismu a postkomunistických „elit“, které nám tady často doposud poroučejí (i ve svých médiích). Je třeba požadovat rovnost před zákonem a volit co nejlepší zástupce, jak do prezidentské kanceláře, tak do Strakovy akademie. A přímá volba prezidenta nám to umožnuje. Nechat si jí vzít by byl krok zpět do bahna politických obchodů ve sněmovně. Musíme se zaměřit na výběr dobrého prezidenta a ne na kritiku přímé prezidentské volby.

, ,
Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika