štastný Nový rok 2022

Virus covidu sužuje lidstvo. Už se nedá jezdit po světě tak snadno jako dříve. Výroba vázne, inflace roste. Roste i cena energií (hlavně plynu). S tím také roste napětí ve světě a nebezpečí válečných konfliktů. Není to příjemná situace. Tak jak jí máme co nejlépe vyřešit? A co takhle to nepříjemné nějak obrátit v náš prospěch?

Tak například ohledně toho cestování. Když nemůžeme nikam jezdit, ušetříme tím hodně peněz. Takže je můžeme rozumně použít. Můžeme například investovat do úspor energie a zelených technologií. A ušetřené peníze použijeme v budoucnosti na (ekologické) cestování.  Takový racionální postup platí pro jednotlivce stejně jako pro státy. Taková investice se nám dvakrát vrátí. Snížíme závislost na špinavých energiích, ušetříme, a prospějeme přírodě a tedy i sami sobě.

Ztratit a nebo vyhrát v covidové době může i čínská vláda. Buď se nedočkavě pustí do války Taiwanem, anebo místo toho bude řešit jiné strategičtější věci. Čína nemůže být neustále uzavřená před nákazou, protože to poškozuje její hospodářství a to nepřinese to nic dobrého ani Číně ani světu. Čína by se mohla stát brzy nedůvěryhodným obchodním partnerem, pokud by nedokázala držet závazky. Poškodila by tím dlouhodobě svojí pověst a ohrozila zahraniční investice. V zájmu Číny tedy není upřednostnit válečný konflikt, nýbrž hospodářsky spolupracovat a podílet se na řešení klimatické změny (ta na Čínu podle odhadu expertů dopadne velkou měrou). Čína má možnost posunout se na špičku v tomto oboru. Pokud se ale místo toho pustí do války, pořítí se přímo do katastrofy.

Také Spojené státy, mají šanci přispět celosvětovému pořádku v roce 2022. Po chaotické vládě prezidenta Trumpa mají možnost podpořit rozvoj světového obchodu a mírové spolupráce. Bude to samozřejmě vyžadovat velký kus diplomatického umění a sebezepření. To je jasné. Ale ani ekonomické možnosti Spojených států nejsou nekonečné (pokud je porovnáme s náklady na řešení klimatické změny). Ani USA nejsou schopné tyto otázky globálně vyřešit sami, i kdyby chtěly.

Ani Evropská únie, jedna z nejbohatších částí světa, nebude mít na růžích ustláno. Případnou válku na Balkáně v Bosně a Hercegovině nebude problém nikoho jiného než Evropanů. Evropa musí najít nějakou rovnováhu ve vztahu k Rusku, a nenechat si sebrat iniciativou na „vlastním“ území. Zároveň ale musí s Ruskem nějak koexistovat a hospodářsky spolupracovat. Evropa je dost bohatá na to, aby mohla Rusku za suroviny zaplatit něco navíc. Na oplátku by ale měla požadovat, aby Rusko minimálně neválčilo (a ideálně zahájilo hospodářské reformy zejména s ohledem na klimatickou změny). S Ruskem je tedy třeba jednat jako rovný s rovným, jakkoli se to zdá obtížné na obou stranách. Rusové vždycky chtějí získat něco navíc. Evropané se mohou s nimi domluvit, pokud si pohlídají svůj vlastní zájem. Tedy hlavně (férovou) mírovou spolupráci. To by měla být bezpodmínečná podmínka sousedského soužití.

Ještě jedné otázky bych se chtěl dotknout. Během pandemie se ukázalo, že majetek a peníze se čím dál více hromadí v rukou malé části nejbohatších členů lidstva. A to není správné. Bohatí často neodvádějí daně a díky tomu nepřiměřeně bohatnou (neplatí daně v přiměřené míře k jejich majetku) a tím přenášejí náklady na řešení klimatické změny na chudé. Je potřeba tedy začít rušit s daňové ráje, danit peníze bohatým. Není možné, aby si daňové ráje (ostrovy) ztěžovaly na zdvihající se hladinu moří a přitom sami umožňovali tyto gigantické finanční podvody.

Vybrané daně (včetně bohatých) se samozřejmě dají použít k rozumným účelům. Investicím do změn světového hospodářství, modernizaci vzdělávání, investicím do zdravotnictví (zvlášť v období epidemie), pomoci chudým a tak dále.

Takže jsme zase na začátku. Pokud bude politická poptávka od voličů, vznikne i politická vůle jít správným směrem. Jedině tak lidstvo může zvládnout dopady klimatických změn. Máme k dispozici hodně nových znalostí, máme nebývalé prostředky. Obojí můžeme použít k řešení problémů, které na planetě máme. Důležité tedy je, abychom ve světě uchovali co největší míru svobody, naučili se lépe rozeznávat manipulace a dezinformace, naslouchali odborníkům a vytrvale se od politiků dožadovali uskutečňování potřebných změn.

Pokud o to bude usilovat většina (lidí i zemí), bude existovat i ona kýžená politická vůle ke změnám, které jsou rychle se vyvíjejícím světě neustále potřeba. Vítězit budou jenom ty společnosti (a státy), které budou schopné dělat včas správná politická rozhodnutí. Ti, kteří zvolí jiný přístup, se úspěchů nedočkají.

foto: z filmu Božský Bruce, 2003

 

,
Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika