Zeman a Ústava

Bude další vládě (vzešlé ze svobodných parlamentních voleb) Zeman moci zase kádrovat ministry?

Vládní tým si vybírá předseda vlády, (jako si ostatně vybírá svůj tým každý jiný vedoucí). Za vládu je její předseda osobně odpovědný. Prezident by mu neměl diktovat, kdo s ním tu odpovědnost společně ponese. Je to asi tak, jako kdyby předseda vlády Fiala chtěl po každých prezidentských volbách kádrovat (a vyměňovat) spolupracovníky prezidenta. To se ve slušné společnosti nedělá a Ústava to ani neumožňuje. Ono to Zemanovské kádrování ministrů je celé nesmyslné, protože prezident takovou pravomoc sestavovat vládu nemá a Ústava ani veřejnost to od něj nežádá. Zeman má jen pravomoc jmenovat nebo odvolat vládu, pokud se o tom poslanecká sněmovna usnese. Je to předseda vlády, kdo s vládním týmem jde žádat o důvěru sněmovnu. Žijeme v parlamentní demotracii a nemáme prezidentský systém.

Ten, kdo by měl být naopak odvolán z funkce, je Miloš Zeman. Jeho špatný zdravotní stav mu už několik měsíců neumožňuje plnohodnotně zastávat prezidentský úřad. Už je to celé jedna velká státní ostuda, a politické i bezpečnostní riziko. Zeman nějen že zdevastoval v české politice, co se dalo, ale vystupuje proti vlastní zemi ve prospěch Kremlu. Jenže to si Zeman nehodlá připustit. Moc je sladká a moc korumpuje. Pokud nemocný stařec sám už není schopen posoudit svůj stav (evidentně není), od čeho máme ostatní ústavní činitele? Přehazovat tu odpovědnost na lékaře je jen ustrašený postup.

Zeman je morálně posledním člověkem v naší republice, který ná morální právo kontrolovat její složení.  Měl by hlavně dělat to, co od něj Ústava vyžaduje a očekává. Neměl by Ústavu soustavně porušovat. Přesto to soustavně dělá. Podle mě je to velezrádce, který nemá v prezidentské funkci už dávno co dělat. Po kauze Novičov (kdy záměrně podpořil ruské dezinformace u původu vražedného jedu a svévolně očernil Českou republiku) a lživě mluvit o pachatelích výbuchu ve Vrběticích (zpochybnil závěry policejních vyšetřovatelů a českých tajných služeb). Politici už za to měli dvakrát Zemana odvolat, ale od poslanců oligarchy Babiše (plus ČSSD, KSČM), který s ním úzce spolupracoval, se to nedalo čekat.

Čekal jsem ale, že se nová vláda postaví čelem k řešení dalšího závažného problému Miloše Zemana. Tím je jeho evidentní neschopnost skutečně vykonávat prezidentský úřad. Prezident je nejvyšší velitel ozbrojených složek, důležitý diplomat a reprezentant státu navenek, aktér politického života země a ne nějaký obyčejný, nemocný důchodce, u kterého můžeme počkat, až skončí jeho pyžamové týdny, až se po několika měsících vrátí z nemocnice.

Vsadím svoje boty, že se tahle zbabělost nové vládní koalici (i Senátu) ještě šeredně vrátí za situace, kdy většinu komerčních médií vlastní čeští oligarchové typu Babiše, Penty (kauza Gorila a jiné) a dalších. A ti si žádné servítky brát nebudou. Ukazují nám to celou dobu. Jejich noviny, televize a rádia nebudou psát a mluvit o ničem jiném, než jak to ta nová vláda dělá celé špatně. A ruští trollové to české veřejnosti rádi ještě pořádně dezinformačně přisolí.

Toho by si nový Parlament (i současný Senát) měly být vědomi a žádné další porušování Ústavy už Zemanovi nedovolit. Jako první může nový předseda vlády Fiala začít u kompetenční žaloby k ústavnímu soudu. Otázka muže znít: Může český prezident neschválit ministra navrženého předsedou vlády a blokovat tím ustavení vlády? Já si (jako občan) myslím, že nemůže, ale nejsem ústavní právník ani Ústavní soud.

 

Jan Urban (Hlídací pes 22.3.2022): Zločinné spolčení na Pražském hradě. Politici zaraženě mlčí

, ,
Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika