dobrovolníci z Běloruska

Oficiální počet padlých sovětských vojáků během desetileté války v Afghánistánu byl necelých patnáct tisíc (14453). Počet mrtvých ruských vojáků během prvního měsíce války na Ukrajině je 15 800 (udáváno ukrajinskou stranou). To tedy prakticky znamená, že Putin ztratil za měsíc více vojáků než Brežněv, Andropov, Červoněnko a Gorbačov dohromady za 10 let! Chápe to ruské vedení?  Tento propastný rozdíl ukazuje hloubku ruské válečné katastrofy na Ukrajině. Je to dílo Putina, jeho „slavné“ bezpečnostní rady, generálů, ruských médií a podporovatelů všeho druhu doma i ve světě.

Je dobře, že válku řídí osobně vnuk Leninova kuchaře a poměrně neúspěšný rozvědčík. Nikdo se mu v současném Rusku neodváží odporovat. A „řízení“ války podle toho i vypadá. Mějme z toho radost. Hitler si také prohrál válku tím, že vydával nesmyslné rozkazy svým generálům. Čím déle válka trvala, tím více Hitler chyby zvětšoval (tak jako dnes Putin). Je to je jistá zákonitost a naše naděje i tentokrát. Neomylný vůdce se naštěstí může mýlit mnoha směrech.

Různých indicií, že to Putin zvoře, je ale více. Ze strachu teď vyměnil tisícovku lidí svého personálu. Kuchařky, pradleny, sekretářky atd. Jako agent KGB dobře ví, kolika způsoby se dají lidé likvidovat. A teď se toho bojí. Zalezlý bunkru, obává se o život, tak jako kdysi starý Stalin. Aby ho někdo neotrávil, neoperoval, nezradil, nezabil… Věřte, dobře se mu nespí.

Putin osobně asi moc statečný není, když vidíme, jak se bojí covidového bacilu. Zalezlý v izolaci nebo sedící na druhé straně desetimetrového stolu. Oč méně je statečný, o to víc je nelítostný k ostatním lidem. Nerozpakuje se vydat příkazy k válkám, vraždění novinářů nebo opozičních politiků doma i v zahraničí. Nyní, když jako ruský velitel armády toleruje ruské útoky na ukrajinská města, civilisty, děti, je hlavním strůjcem válečných zločinů. Stejně jako dnes na Ukrajině, se ale Putin choval už ve válce v Čečensku od roku 1999, Gruzii (2008), Sýrii (nyní). A po celou dobu (od roku 2014) se tak chová i na východní Ukrajině a na Krymu.

Ze svého bunkru (kdesi) teď vyhrožuje atomovými zbraněmi. Nutí svoje vazaly, aby se na tom jeho vraždění na Ukrajině podíleli. Ti se do války nehrnou. Správně tuší, že pokud se k Putinově válce připojí, budou riskovat stejně jako on. Může se jim totiž stát, že dezertují jejich vojáci, obrátí se proti nim veřejné mínění atd. Vědí, že vysláním svých vojáků oslabí svoje postavení doma, když budou mít spoustu mrtvých, tak jako Putin. Oslabí svojí armádu a policii. A obojí doma většinou nutně potřebují. Dobře vědí, že taková situace může být pro ně velmi nebezpečná. Zvlášť, pokud se k nim štěstěna na bojišti otočí zády. Týká se to především Lukašenka v Bělorusku, ale může to být i případ dalších zemí sdružených v OBDK, které může Putin nutit k účasti na válce. Ve hře je totiž i možné obvinění z válečných zločinů za spoluúčast ve válečném tažení.

Posledním aspektem účasti na Putinově válce je aspekt „morální“. Nedovedu  si představit situaci, kdy např. Čečenci, kteří tolik vytrpěli ruským bombardováním a zabíjením civilistů ve dvou čečenských válkách, musí nyní na Ukrajinu posílat svoje syny umírat za Putina a provádět ta samá zvěrstva Ukrajině. Ten pocit si vůbec nedovedu představit. Já být Čečencem, tak bych pro Putina vraždit nikdy nešel. Vím, co je ruská okupace.

Myslím, že ani v Čečensku se taková účast v Putinově válce nemůže setkat s valným pochopením. A s Běloruskem je to ten samý případ. Jen s tím rozdílem, že Bělorusko ještě neokusilo ruskou válku na svém území. Ale k ruské okupaci už má Lukašenko hodně blízko. Každý komu ruská okupace hrozí, by si měl spolupráci s Ruskem třikrát rozmyslet. Měl by vědět, jak nesmírně těžké je zbavit se Rusáků s bajonetem. Trvá to dlouho a následky (ruské) okupace jsou strašné. Proto my v Česku už dnes dobře chápeme, proč na Ukrajině s ruskou armádou tak udatně bojují. Nechtějí v Ruské říši otročit a čekat na kolo dějin, až se někdy otočí.

foto převzato z RadioFreeEurope/Radio Liberty / https://www.rferl.org/a/telegram-trap-belarus-volunteers-ukraine/31761157.html

 

Aktuálne.cz :  Měsíc od začátku ruského útoku na Ukrajinu připomněla organizace Amnesty International civilní oběti této války.
Na Staroměstském náměstí v Praze si dobrovolníci lehli do černých pytlů s cedulemi jako učitelka, hasič, dítě a další.
Chtěli tak připomenout civilní oběti této války. Více ve fotogalerii.

, , ,
Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika