Praha stověžatá

Koncentraci příliš vysoké moci (kompetencí) a peněz (rozpočet, majetek …). To je nejčastější příčinou selhání pražských politiků, kořen zla a korupce v Praze. To se ukazuje v plné nahotě i v neschopnosti ustavení pražského zastupitelstva po volbách 2022. Praha má rozpočet 100 miliard ročně a magisterští politici s úředníky sami (často neprůhledně) rozhodují o obrovsky cenném pražském majetku a gigantiských investicích.

To je lákadlo pro všechny možné lobbisty, kmotry, „obchodníky“ a zloděje. Řídit tak velký celek jako je Praha nezmůže ani pár desítek zastupitelů ani stovky úředníků. Výsledkem takové koncentrace moci může být jedině lhostejnost (k hodnotám města), byrokratické řízení (bez ohledu na potřeby obyvatel) a bezpočet lákadel pro korupční jednání (betonová lobby v Praze vládne už od povodní 2002).

Pražský magistrát by se měl výrazně zredukovat – jak kompetenčně, tak finančně. Obojí by mělo ve velkém přejít na městské části. Na magistrátu by měly zůstat jen hlavní kompetence, strategie a právo veta. Jako příklad mohou sloužit rozhodnutí o liniových stavbách nebo projekty celoměstského významu. V takovém modernizovaném způsobu řízení velkého města jakým je Praha, by se lépe kontrolovaly přesuny městského majetku a také investice. Magistrát by neměl veškeré stavební zakázky „pod palcem“ a neschvaloval by je jako nějaký despotický vládce sám. Dělal by to jen se souhlasem městských částí (a v souladu se zájmy jejich obyvatel).

 

Penta v PrazeDokud se toto v Praze, v Brně, Ostravě (a dalších statutárních městech ČR) nestane, tak to prostě dobře fungovat nebude (viz kauzy v Brně, Ostravě apod.). Je to jako srovnání fungování samosprávy s vládou nebo krajů a obcemi. Čím menší komunita politiky kontroluje, tím lépe. Velká města potřebuji hlavně předání některých kompetencí (např. stavební povolení) na městské části. To jim pomůže dojít k potřebné transparentnosti, lepšímu řízení a kontrole hospodaření. To je jádro celé věci. Politická vůle to udělat zatím není, ale třeba se najdou v budoucnosti politická uskupení, která takové možnosti (a přínosy) voličům vysvětlí. Potom se bude lépe sestavovat i pražská koalice a ubudou neustále se opakující korupční kauzy v našich krajských městech.

 

 

 

———————————-

Brno:

Cinknuté Brno jako výkladní skříň české politiky  Jan Urban 9.11.2022

Město v ohrožení. O tom, jak byrokracie a normy ničí naše města Petr Pelčák 11.12.2022

Nejhnusnější nádraží v zemi i developerský gulag. Místa v Brně, která musíte vidět   Magdaléna Daňková 28. 12. 2020

, ,
Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika