volby 2021 - nespolupracující opozice

Komentář Petra Janyšky: Na stole jsou teď dva opoziční návrhy, jak ukončit vládu Andreje Babiše: hlasování o nedůvěře vládě nebo o předčasných volbách. Oba jsou ale diktovány emocemi po Vrběticích i kalkulem do voleb. Ani jeden není dobrý, je třeba třetí, racionální a státnické řešení.

Po Vrběticích a Babišových neoprávněných dotacích to vypadá, že už pohár přetekl. Část národa i opozice chce, aby se již konečně něco stalo. Už do toho nádoru konečně řízněte, ať ta vláda zmizí, je slyšet z mnoha stran.

Ta situace ale bohužel nemá dobré řešení, a je proto třeba s jasnou hlavou vymyslet to nejpřijatelnější. Teď přichází chvíle na opravdovou politiku, teď je třeba si říci, co je prioritní, a mít připravenou taktiku. Tedy jak odstřihnout od moci premiéra a zařídit, aby prezident mohl napáchat co nejméně škod. A udělat to tak, aby to skutečně fungovalo. Dnes to ale u pravicové opozice vypadá spíš tak, že zkouší, jak si silnými slovy nahnat do podzimu procenta.

Na stole jsou dvě varianty: nedůvěra vládě a potom děj se vůle boží, anebo předčasné volby. Ke třetí variantě se ještě dostaneme. Obě první jsou špatně. Reagují emotivně, halasně volají po rázném řezu, aniž by řekly, co bude následovat. Silné A, a pak už žádné B, neřkuli C.

Vydržet do podzimu a pracovat

Takže jako jediná reálná možnost se zdá ta nejméně přitažlivá na pohled, nejméně efektní pro média a nejméně emotivní. Vydržet do podzimních voleb. Nikoli pasivně, ale do té doby pracovat. Vést věcnou kampaň, dávat na stůl argumenty. Sdělit lidem ve volebních programech, že až se vyhraje, vyšetří se premiérovy dotace včetně trestních oznámení na lidi, kteří premiérovi ty dotace neoprávněně vyplatili, a peníze se od premiérových firem vymůžou. Říci také v programech, jak to bude s Dukovany. A nakonec proč ne: zavázat se, že po volbách budou strany iniciovat prezidentovo odvolání. Aby to bylo v den voleb jasné.

celý komentář Petra Janyšky na Deníku N

 

 

, ,
Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika