socha cesta Dalejské údolí

Uměl mluvit s každým, působil lidsky, byl vtipný, milý, galantní, rozuměl politice, pracoval nezištně, staral se o věci veřejné dlouho před rokem 1989 a i po něm. Včerejší dokumenty vysílané Českou televizí mi připomněli Karla Schwarzenberga tak, jako když byl ještě s námi.

Mě osobně poprvé velmi zaujal, když podpořil Respekt v devadesátých letech a stal se jeho donátorem. To bylo mimořádné gesto měřeno i dnešním pohledem. Rozhodně byl prvním z mecenášů, který něco takového z vlastních peněz udělal. Dalším světlým okamžikem pro mě byla jeho role coby ministra zahraničních věcí. V té byl jako ryba ve vodě. Do třetice myslím, že minimálně polovině národa pomáhal v těžké době Babišovsko- Zemanovské zvůle. Jeho moudrá slova dodávala naději, že všechno není ztracené.

Bylo dobře, že novináři, spisovatelé, režiséři věnovali Karlu Schwarzenbergovi prostor, zachytili jeho názory a myšlenky. Byla to slova moudrého, laskavého, znalého člověka, který věděl o politice i lidech mnohé.

Vyjmenovat vše, o co se kníže Karel Schwarzenberg zasloužil je těžké, protože ten seznam je dlouhý a všechno už si nepamatuji. Tak namátkou ještě přidám porevoluční službu v roli hradního kancléře u Václava Havla, opravy restituovaných památek, založení politické strany s mottem Tradice, Odpovědnost, Prosperita, výchova mnoha politických následovníků, podpora lidských práv (ještě před listopadem 1989) atd.

Za to všechno velké díky úžasnému člověku, který nám byl a dále bude dobým příkladem.

 

———————-

ČTK – Při rozloučení se Schwarzenbergem vybrali lidé dva miliony korun

 

Karel Schwanzerberg a Václav Havel

 

 

 

, , ,
Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika