Nové přepočítávání hlasu, které se po 20 letech opoziční smlouvy změnilo, zaskočilo především politiky. Možná ani nikdo voličů si nepředstavil, že kroužkování bude mít až takový význam. Došlo ale i k jinému paradoxu. V poměrném systémů dostal paradoxně více mandátu ten, kdo získal méně hlasu (viz volby Trump – Clintonová). Je to sice jenom o jednoho poslance, ale i tak se to voličů bude zdát divné.
Za to všechno voliči ale nemohou. Tvůrcem nového zákona byli samotní poslanci. Těm především mělo být zřejmé, co nový zákon při přepočtu preferenčních hlasů způsobí. Jestli ho navrhli špatně, je to sice jejich chyba (Oni jsou odborníci), ale její důsledky poneseme v dalších volbách v podstatě všichni.
Z výsledků letošních voleb asi vyplývá, že ochota některých stran tvořit koalice v budoucnosti bude o dost. Je tedy možné, že v dalším volebním období bude méně koalic. Ono je to totiž vidět i na parlamentních klubech, které si překvapivě (a netakticky) zakládají jednotlivé strany koalic.
A ještě k tomu kroužkování. Piráti se právem mohou cítit nejvíce poškození. Samozřejmě že ke kroužkování přispěla ruská dezinformační kampaň, ale také voliči samotní. Politickým gestem Starostů by bylo, kdyby přenechali několik křesel pirátům jako kompenzaci. Jinak se jim totiž může stát, že jejich koalice nevydrží, jakmile odejde jejich stávající předseda.
Nový volební zákon tak znamená, že dvacetiletý vliv Zemana a Klause těmito volbami definitivně skončil. Likvidace malých politických konkurentů (původní záměr Zemana a Klause) se nezdařil. Jak je vidět zpětně, společnost trpěla kvůli špatnému volebnímu zákonu dvě dekády. Celé to vyvrcholilo vládami bez důvěry (vláda „opoziční“ smlouvy 1998-2002, Zemanova úřednická vláda 2013, Babišova vláda bez důvěry 2017).
Jenom kvůli osobní touze po moci těchto dvou špatných tvůrců „opoziční“ smlouvy, jsme měli zdeformované přepočítávání hlasů ve prospěch nejsilnějších politických stran a hnutí. Časem uvidíme, jestli budou politické subjekty vytvářené novým způsobem sčítání hlasů stabilnější a schopné lepšího způsobu vládnutí než tomu bylo doposud.

,
Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika