mapa USA zdoj OpenStreetMap

Odsouzení Donalda Trumpa jako prezidentského kandidáta ve Spojených státech ukazuje, že ani zakotvená demokracie není jistá navěky. Nové technologie, které přinesly sociální sítě a jejich zneužití v podobě známe aféry Cambridge Analytica přinesly možnost ovlivňování demokratických voleb. Platí to jak pro volby 2016 v USA, tak zneužití technologií ovlivnění veřejného mínění při hlasování v referendu o Brexitu ve Velké Británii.

Aktuálně ovšem čelíme mnohem složitější situaci než před pouhými několika lety. Technologie pokročila a výrobci dezinformací dnes mohou používat umělou inteligenci a masivněji šířit lži, dezinformace, manipulace… Také se začíná snižovat počet volně přístupných informací (a tím i jejich kvalita), protože za informace se novinářům i na internetu musí začít platit.

Všechny tyto procesy včetně koncentrace majetků a vlastnictví médií v rukách úzkých oligarchických skupin způsobují, že kvalitních informacích se dostává veřejnosti je čím dál méně. Příkladem může být práce investigativních novinářů. Jejich počet neustále klesá, ale represe a útoky na veřejnoprávní a nezávislá média jsou stále početnější. Výsledkem těchto neblahých procesů je oslabování dosavadního hlavního hlídacího psa demokracie, kterým jsou samozřejmě média.

Tento neblahý trend dává populistickým kandidátům ve všech politických stranách nové nástroje. Umožňuje jim například publikovat jejich názory s malými náklady a ovlivňovat miliony čtenářů na sociálních sítích (třeba Muskova siť X nebo naše média vlastněná místními oligarchy).

Proto je tak důležité nalézat neustále nové způsoby vyrovnávání se se šířením dezinformací a vychovávat novou generaci, odolnější vůči jejich šíření. Stejně jako média musela začít označovat čtenáři místa s reklamou, je potřeba dnes veřejnost naučit podobným způsobem rozlišovat mezi informací a dezinformací. To znamená dezinformace aledovat a označovat. Podrobit internetové diskuse systematické kontrole i sankcím.

Společnost, která na tomto poli nebude usilovně pracovat, bude postižena jak v politické, tak ekonomické oblasti. Dojde k jejímu postupnému rozkladu a ekonomickému úpadku. Už z toho důvodu se vyplatí do těchto oblastí investovat, protože dezinformační a hybridní válka dnešního Ruska (i jiných mocností) může mít katastrofální důsledky.

————————-

dále doporučujeme:

Co když USA povede odsouzenec? Západu přibývá nestandardních lídrů

Z <https://denikn.cz/1440905/co-kdyz-usa-povede-odsouzenec-zapadu-pribyva-nestandardnich-lidru/?ref=tit>   Může znovu vládnout nejsilnější západní zemi, „řídit zeměkouli“. Zároveň může být trestancem. Donald Trump je jako zcela první americký exprezident nepravomocně usvědčeným z trestného činu. Zároveň platí, že poprvé v dějinách se může sát příštím americkým prezidentem pachatel trestného činu.

 

Neví se, kdo posílá politikům v EU stovky milionů eur. Stranám to vyhovuje

Z <https://denikn.cz/1439477/nevi-se-kdo-posila-politikum-v-eu-stovky-milionu-eur-stranam-to-vyhovuje/?ref=tit> Politické strany v Evropské unii obdržely v letech 2019 až 2022 dary v hodnotě téměř jedné miliardy eur. U stovek milionů eur veřejnost neví, kdo peníze daroval. Netransparentnost je nejsilnější ve velkých západoevropských zemích, jako je Německo a Francie. V zemích střední a východní Evropy jsou účty mnohem transparentnější, ukazuje mezinárodní investigace vedená organizací Follow the Money.

 

Návštěvníci facebookové stránky iDNES otevřeně opěvují ruskou válku. Jejich posty nikdo nemaže

Z <https://www.forum24.cz/navstevnici-facebookove-stranky-idnes-otevrene-opevuji-ruskou-valku-jejich-posty-nikdo-nemaze> To, že tento typ nenávisti a šíření ruské válečné propagandy nemaže Facebook, těžko ovlivníme. Redakce iDNES i administrátoři její facebookové stránky však jsou v jurisdikci českých úřadů. A ty by měli iDNES donutit k tomu, aby tento proruský, cynický a doslova krvelačný hnůj mazala. Nelze tolerovat, aby se nějaký primitiv vysmíval ukrajinským vojákům zmrzačeným ruskou armádou, vypouštěl antisemitské výlevy nebo vyhrožoval oběšením prezidentovi spřátelené země. A stejně tak nelze tolerovat, aby k šíření té nenávisti a ruské propagandy byla používána jako platforma facebooková stránka velkého českého internetového deníku. Pokud ten hnus nevadí majitelům a vedení iDNES, měl by vadit českým úřadům.

Kellnerová ke vzpouře v Markíze mlčí. V květnu PPF na Slovensku podepsala státní zakázku za čtvrt miliardy

Z <https://denikn.cz/1437931/kellnerova-ke-vzpoure-v-markize-mlci-v-kvetnu-ppf-na-slovensku-podepsala-statni-zakazku-za-ctvrt-miliardy/?ref=titČeský národní výbor Mezinárodního tiskového institutu v otevřeném dopise vyzval skupinu PPF, aby na Slovensku zajistila „zachování prostoru pro svobodnou žurnalistiku.“ Dědička impéria Renáta Kellnerová, která se v minulosti odkazovala na „společenskou odpovědnost“ PPF, ale k dotazům na vývoj v Markíze mlčí.

Spekuluje se o tom, že za snahou o zasahování do obsahu stojí byznysové zájmy investiční skupiny. „Cílem PPF je hlavně klid, aby si udržela slovenský trh,“ popisuje jeden z byznysových insiderů, jak situace nyní rezonuje v podnikatelských kruzích. „Jejich cílem je – logicky – vydělávat peníze, nechtějí mít žádné problémy s politiky,“ vysvětluje.

 

, , ,
Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika