Zdoj: Deník N

Hybridní válka, je také válka a jako takovou válku jí proti nám vede kremelský vládce už od roku 2012. Nejdříve neviditelně a tajně. A když se to postupně provalilo, vidíme, kam až dnes ruská dezinformační válka vede. Připomeňme si manipulaci amerických voleb a následnou destrukci americké politiky (a společnosti) způsobenou Donaldem Trumpem „korunovanou“ útokem na americký kapitol ve Washingtonu, Bylo to jako by se opakovalo 11. září 2001 v New Yorku. Jen namísto sebevražedných pilotů Putin nechal vycvičit tisíce dezinformátorů, pomocí kterých ničí nejen jím označené tzv. nepřátelské státy (USA, Česko). Po druhém útoku na Ukrajinu je načase s tím něco radikálně udělat.

Možná vám to přijde přehnané tvrzení, ale uvědomme si, ke kolika zbytečných úmrtí na Covid ve světě došlo jen proto, že tyto oběti uvěřili (ruským) lžím o škodlivosti očkování, vyráběných v ruským dezinformačním továrnách. Ne nadarmo označil kdysi sám Putin dezinformace (tedy šíření nenávisti a rozbrojů ve společnostech) za novodobé zbraně hromadného ničení, díky kterým prý vyrovná sílu západu. A doposud se mu to dařilo skvěle. Ale povědomí o odporných ruských dezinformačních manipulacích postupně ve světě narůstá. A to je dobře.

Se samolibostí sobě vlastní, používá Putin kybernetické zbraně proti všem svým protivníkům (tedy hlavně proti demokratickým a svobodným států, kteří jsou jeho úhlavními nepřáteli). A k tomu ještě organizuje operace agentů FSB nebo GRÚ (viz např. Vrbětice na Moravě, Salisbury v Anglii atd.).

Putin, stejně jako Hitler, umně využívá masové sdělovací prostředky k šíření ruských lží a propagandy. Dnes mu k tomu navíc slouží snadno přístupné sociální sítě (jako je Facebook apod.). Doma v Rusku ale naopak už dávno zavedl tvrdou cenzuru. Dokonce odpojil Rusko od Internetu a díky tomu pokračuje ve vymývání mozků (jak doma, tak v zahraničí). Výsledkem je, že většina Rusů Putinovi věří a jeho válčení vidí jako dobrý přístup k řešení problémů. Hitler ke stejnému účelu radikalizace Němců před válkou kdysi využil k rádio, jako tehdejší moderní hlásnou troubu, aby (rychle a snadno) rozšířil řady fanatických přívrženců a mohl je nahnat do války. Ta byla jeho hlavním cílem. Chtěl nejen ovládnout cizí území. Chtěl se stát světovládcem za každou cenu. Do jaké zkázy to Německo a potažmo i celou Evropu přivedlo, dnes dobře víme. Kam to přivede Evropu, s mocichtivým Putinem, už sledujeme od jeho nástupu na konci roku 1999.

A nově jsme svědky toho, kam kráčí ruská politika pod diktátem Putina v celé východní Evropě. Během dvou desetiletí jeho vlády to už zničilo a zdevastovalo řadu sousedů Ruska. První a druhá čečenská válka, začala přece už za Putina na konci minulého století. A stála život až třetiny obyvatelstva Čečenska a vyhnala ze země neskutečné procento uprchlíků. Ostatně díky druhé válce v Čečensku se Putin dostal k moci, když tím úspěšně odstavil od moci prezidenta Jelcina. A hned na to začal chystat několik dalších nesmírně krvavých válečných konfliktů. Jeho cílem je obnova slávy ruského impéria ala SSSR.

Výsledkem těchto Putinovských válečných konfliktů jsou statisíce mrtvých na frontě a miliony  covidových obětí ruských dezinformací. Putinovo válčení vyhnalo z míst válek i miliony uprchlíků (Čečensko, Sýrie). A došlo i na ruskou okupaci řady evropských území (Abcházie, Jižní Osetie, Podněsterská republika, Krym a nyní i východní Ukrajina). Jedním z bezprostředních cílů Putina, je úplné podmanění Ukrajiny a připojení Ukrajiny (a Běloruska) k Rusku. Můžeme tedy očekávat, že útok na Kyjev a plánovaní dalších putinovských válek nás ještě čeká.

Zatím se Putinovi daří fanatizovat ruské obyvatelstvo. Rusové mu většinově věří. A myslí si, že válka je pro Rusko dobré řešení. Válčí se totiž na cizích (neruských) územích, oběti jsou daleko a v ruské televizi je nikdo nevidí … Ve skutečnosti je ale rozšiřování ruského impéria je jen v zájmu Putina (a pár jeho kumpánů), kteří na tom vydělají pofiderní slávu a peníze. Ti všichni mají největší prospěch z bezuzdného vládnutí v Rusku. Na ně musí být především zaměřené sankce. Že si už nebudou tak snadno nakupovat nemovitosti po světě, prát špinavé peníze, investovat, cestovat, studovat na univerzitách zadarmo a mít na ruských ambasádách jen samé špióny.

Putin se chová podobně jako Hitler ve 20 století. Stupňuje své požadavky na úkor slabších okolních zemí, následně je vojensky napadne, okupuje, ničí, mučí… Problém je v tom, že Putin má (na rozdíl od Hitlera) jaderné zbraně dalekého dostřelu a může vydírat každého. A tím Putin také skutečně vyhrožuje. Teď to znovu ukázal před druhým vpádem na Ukrajinu. Putin je stárnoucí nebezpečný diktátor, obávající se svého diktátorského konce. Místo aby vyhledal následníka a předal moc nástupci, rozhodl se, že bude vládnout sám a že bude vládnout věčně. Naštěstí to není možné. Ani Putin to nedokáže. Nedokázal to žádný člověk a Putinovi se to také nepovede. Do té doby bude ale svět (a hlavně sousedé Ruska) trpět kvůli představám Putina o jeho světodějné historické úloze.

Nechápu, jak taková země jakou je dnešní Rusko, může mít v Radě bezpečnosti místo a dokonce právo veta. Rusko jako neustálý a nebezpečný agresor, by nemělo mít v Radě bezpečnosti OSN vůbec  místo (stejně jako ho nemělo na olympiádě). Místo Ruska by v Radě bezpečnosti mohli zasedat jiné rozumnější státy. Kandidátů ostatně existuje celá řada (Japonsko, Indie, Brazílie, Jihoafrická republika, Polsko, Německo atd.).

Ještě, že Evropská Unie nesedla Putinovi na lep a bezvízový styk do Kaliningradské oblasti Rusům nepovolila. To by to v Evropě vypadalo. Stačí, že Rusové všude kde se dá (v Praze, v Londýně, … ) perou špinavé peníze, Putin uměle zvyšuje ceny plynu … a za ty vydělané peníze Putin financuje války, ruská GRU dokonce zničí muniční sklady v členských zemích NATO (Česká republika, Bulharsko), ruská FSB vraždí agenty a emigranty (Berlín, Salisbury, …) nebo se pokouší o státní převraty (Ukrajina 2014, Černá Hora 2016), zkouší otrávit prezidentské kandidáty (Ukrajina, Jusčenko 2004) nebo manipuluje s volbami a referendy (americké prezidentské volby, Brexit atd.).

Je třeba si přiznat, že Putin není standardní politik, i když se rád ukazuje v Kremlu oblečený v saku západního střihu s kravatou. Je to (a hned od počátku byl) válečný zločinec, který má na svědomí statisíce mrtvých ve válečných konfliktech (a miliony s covidem v nemocnicích i doma). Skrývat se před holou pravdou, že Putin se chová jako Hitler ve 30. letech v Evropě, nemá smysl. Stejně jako nemá cenu říkat, že s námi pomocí dezinformací už dávno neválčí. Tahle ruská válka proti civilizaci se totiž odehrává každý den i ve vašem počítači a v mobilu. Putin k tomu nepotřebuje rakety ani letadla. Snaží se nás rozložit a zničit novými zbraněmi. Jak mu na to odpovíme?

 

Mám návrh: zbavme útočné Rusko práva veta v Radě bezpečnosti OSN. Putin nemá žádné právo o nás rozhodovat.

—————————–

Napsáno v čase druhého útoku Ruska na Ukrajinu.

K uvedenému tématu dopoučuji přečíst vynikající komentář Ivana Gabala na seznamzpravy.cz

 

 

 

 

, , , ,
Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika