foto: Studio ČT 24 - 20 let opoziční smlouvy

Protikorupční organizace Růžový panter, novináři Aktuálně a Respekt společně publikovali přelomové články o kause ruského dluhu. Celou dobu od prvních zmínek v Respektu v devadesátých letech, mi nebylo jasné, jaké je pozadí celé „akce“ (kdo stojí za celou událostí. Bylo evidentní, že firma Falcon Capital byla „jen“ prostředníkem mezi hlavními aktéry). Že je Miloš Zeman podvodník, bylo jasné už tehdy v devadasátých letech, po přečtení prvních investigativních reportáží o ruském dluhu v Respektu.

Pěkný kousek do mosaiky části příběhu politika Miloše Zemana vnesl poměrně nedávno Jaroslav Kmenta v knize Rudý Zeman. Myslím, že Kmenta jako první odkryl Zemanovu finanční účast v celé transakci „vymáhání“ ruského dluhu a tím poukázal na důležitý fakt, jak se Miloš Zeman na této transakci obohatil. [1]

Nyní tedy do třetice dostáváme do ruky velice podrobný popis celé megakausy, která se týká také Klause. [2] Krásně se nám propojují ta politická dvojčata „opoziční smlouvy“ (v pomoci Rusku, řadě pochybných politických názorů a smluvních svazků i v jejich křiváckém jednání proti národním zájmům České republiky).

Publikované informace považuji za investigativní analýzu desetiletí. Jistě se zařadí do zlatého fondu české žurnalistiky. Obě politické hlavní postavičky příběhu (Zeman – Klaus) náhle a znovu ukazují v plném světle.

A teď už dost komentování. Pusťte se do čtení.

Aktuálně:          Klaus po revoluci poslal 1,3 miliardy dolarů Sovětskému svazu. Zeman dluh odpustil.

Respekt:            České miliardy v Rusku: Klaus a Zeman se podíleli na tajných smlouvách
Klausovi lidé půjčili, Zemanovi podřízení vymáhali

Růžový panter:  Díl I – Vytunelovaný úvěr a ruský dluh

ad [1]  Však on také na té Vysočině ani po roce 2003 nelenil a čile s Rusy obchodoval.

ad [2] Ještě abych nezapomněl. Hlavní vinu na vzniku 100 miliardového ruského dluhu vůči České republice mají samozřejmě českoslovenští komunisté a estébáci. Největší husákovští kolaboranti se Sovětským svazem.

 

,
Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika