kniha Imperium Ryszard Kapuscinski

Jestli chceme chápat dění v dnešním Rusku, je potřeba se vrátit o 30 let zpátky, do doby zániku Sovětského svazu. Kniha polského novináře Ryszarda Kapuścińského, který podnikl desítky cest do různých míst Sovětského svazu, je přesným popisem zoufalého stavu na konci jeho existence, a také vysvětlením důvodů, proč se nakonec musel zaniknout. Dnešní prezident Ruska ostatně považuje jeho konec za největší geopolitickou katastrofu 20. století a snaží se obnovit jeho zašlou slávu pomocí nových dobyvačných válek. Takže to zas není žádná velká minulost. Co taková politika násilí znamená pro „sousedy“ Ruska, vědí už mnohé národy v Moldávii, Gruzii, Ukrajině, Sýrii a Karabachu a jinde.
Zdá se, že to, co vadí ruskému prezidentovi nejvíce, osvobozené národy naopak vítají. Obyvatelé zemí bývalého východního bloku, Pobaltské státy i země ve střední Asii jsou rády, že Sovětský svaz zmizel. Jinak by nezískali nezávislost a svobodu.

Z knihy na mě nejvíce zapůsobilo líčení osudu milionů vězňů v gulagu na Kolymě a marná snaha posledního sovětského vůdce Gorbačova, nefunkní systém komunistické vlády reformovat. Velice sugestivní je i popis stavu poničené společnosti, vystavené po desetiletí životu v orwellovském systému.

pozn. kniha je dostupná i v audioverzi.

,
Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika