stručné ruské dějiny

 

stručné ruské dějiny - o autorovi
stručné ruské dějiny – o autorovi

 

stručné ruské dějiny - obsah
stručné ruské dějiny – obsah

 


můj komentář k ruským dějinám:

Ruské dějiny se poslední staletí opakují podle podobného vzorce. Silný „neomylný“ car vládne a vlastní vše. Lid pracuje a nevlastní skoro nic. Mezi carem a lidem je šlechta (a církev), která poslouchá a podporuje cara. Za to může vykořisťovat „své“ nevolníky. Nevolník věří carovi, jak ho učí ruská církev. Pokud je car „dobrý“, daří se Rusům trochu lépe, pokud je špatný, daří se jim o dost hůře. Počet špatných carů v ruské historii převažuje. Na jednoho dobrého nejméně tři špatní. Reformy car dělá z donucení (třeba po prohrané válce s Japonskem 1905). Pokud car reformy neudělá včas (nebo vůbec), dochází k zaostávání Ruska (lepší případ) nebo k revoluci alias občanské válce (horší případ).

Současnou ruskou společnost ale definuje hlavně poslední století (to už je bez cara, toho si Rusové popravili). První světová válka, následovaná krvavou občanskou válkou, stalinský teror, vítězná velká vlastenecká válka (jak jí Rusové nazývají), kritika kultu osobnosti a kolektivní vedení, trauma prohry v Afganistánu, krátká doba tání – Gorbačovova glasnosť a perestrojka, následovaná rozpadem SSSR, desetiletím Jelcinovy překotné ekonomické reformy (rozkradení státního majetku ruskými oligarchy) a výběrem Putina, reprezentanta silových složek (respektive tajné služby).

Z Putina, ruského prezidenta, se po několika funkčních obdobích stal Putin diktátor, který nechal věznit anebo vraždit zběhlé agenty, novináře, politické oponenty oligarchy … Proměnil Rusko v policejní stát, rozpoutal několik nesmírně krvavých válek (Čečensko, Gruzie, Sýrie, Afrika, Ukrajina). A dnes už druhým rokem „jeho“  armáda Ukrajině vraždí, mučí, unáší, devastuje, okupuje … Putin je v mnoha zemích světa považován za válečného zločince. Byl na něj vydán mezinárodní zatykač.

lid


, ,
Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika