Mitrochinův archiv

Jedna z nejlepších (a stále aktuálních) knih pojednávajících o operacích KGB na základě zpracování Mitrochinova archivu.  Sovětský archivář KGB Mitrochin ho (za pomoci britské tajné služby) odvezl na západ. Je to základní publikace, která čtenáři ukáže nejtajnější operace sovětské tajné služby KGB. Pro nás je zajímavé, že podrobně popisuje i období 1968 (operace KGB proti Československu).

Kniha vyšla v roce 1999 v Londýně a vyvolala na západě vyvolal senzaci (česky vyšla 2001 v nakladatelství Academia). Mitrochinův archiv popisuje i novější události, jakou byl rozpad Sovětského svazu. V dodatku knihy je popsána i činnost ruských tajných služeb FSB, SVR, v době prezidentování Borise Jelcina.

Z dodatku v knize:

V roce 1996 vydala Ruská zahraniční zpravodajská služba CD-ROM (v ruštině i angličtině) s názvem Russian Foreign Intelligence: VChK-KGB-SVR (Ruská zahraniční zpravodajská služba: VChK (Čeka)-KGB-SVR). Dovídáme se, že „poprvé uvádí… profesionální pohled na historii a vývoj jedné z nejmocnějších tajných služeb na světě“. Cílem celé této vskutku multimediální oslavy minulých úspěchů, jakým například bylo naverbování Pěti statečných či atomová špionáž, je zdůraznit přímé spojení mezi sovětskou zahraniční rozvědkou a dnešní SVR.

Na obalu tohoto CD-ROMu je fotografie sochy Dzeržinského, neboť SVR a FSB stále doufají, že socha se opět vrátí na své původní místo před Lubjankou. Nic nemůže lépe ilustrovat souvislost mezi sovětskými a ruskými zahraničními rozvědkami než pokus Ruské zahraniční zpravodajské služby znovu se přihlásit ke své minulosti.

dále čtete:

The Insider: Za „havanským syndromem“ by mohla být ruská rozvědka GRU ĆTK, 1.4.2024

 

 

, , ,
Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika