kniha Slovenské století

Kniha Slovenské století začíná vznikem Československa a končí rokem 1998, tedy odchodem Vladimíra Mečiara z vlády. Českému čtenáři ukazuje slovenský pohled na společné dějiny a přibližuje pohnutky slovenských představitelů v jednotlivých zlomových letech. Boří mnohé mýty, které si Češi o společných dějinách vymysleli a které se jim tradičně ve výkladu společných dějin předkládají.

Kniha je vystavěná na portrétech slovenských představitelů, zasazených do dějinných událostí. Autor občas vybočuje ze známých událostí a uvažuje nad tím, jak se mohly vyvíjet, kdyby na dané události měl vliv někdo jiný.

Kniha je zajímavá pro obě strany, tedy jak pro slovenského, tak českého čtenáře. Na slovenské straně vzbudila kniha velký zájem a je už vyprodaná. Zajímavým pohledem byla i diskuse ve Slovenském institutu v Praze minulý týden. Pavel Kosatík s několika slovenskými panelisty diskutovali o česko – slovenských vztazích nejen ve světle ruského útoku na Ukrajinu, který se odehrává na pomezí slovenských hranic.

 

Martin M. Śimečka pro Deník N o knize říká:

Kniha Pavla Kosatíka o moderních dějinách Slovenska je bravurně napsaná, nelítostná k Čechům a vstřícná i nemilosrdná ke Slovákům.

 

,
Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika