Volodymyr Zelenskyj 100 dnů války

„Před sto dny jsme se probudili do nové reality. Před sto dny se probudili jiní my. Když Ukrajince neprobudí paprsky slunce, ale exploze raket, které jim ničí domovy, probudí se úplně jiní Ukrajinci.“

 

Projev (videozáznam):

 

Celý text projevu česky:

Velký národe velké Ukrajiny!

Před sto dny jsme se probudili do nové reality. Před sto dny se probudili jiní my. Když Ukrajince neprobudí paprsky slunce, ale exploze raket, které jim ničí domovy, probudí se úplně jiní Ukrajinci. V roce 2014 k nám Rusko přišlo s jedním slovem, s novým slovem. A to slovo bylo „válka“. 24. února přidalo Rusko k tomuto slovu ještě jedno slovo a proměnilo „válku“ v „totální válku“.

Během sta dní nacházeli nebo dostávali, viděli nebo chtěli smazat z paměti ještě jiná slova. Není jich mnoho. Ale jsou různá. Reflektují události, které jsme zažili.

Mezi těmito slovy jsou i ta, která pro nás jsou úplně nová. Slova, na která již zapomněli naši rodiče, ale my jsme si na ně museli vzpomenout. Jsou to slova, která si lidé museli sami naučit. Bolestivá slova. Slova, která nám dávají naději. Všechna jsou důležitá. Bylo by správně si je připomenout právě dnes. Sto slov ke sta dnům války.

Jsou to především tato dvě slova: „naši hrdinové“. Jsou to lidé, která braní náš stát od 24. února až dodnes.

Dále jsou známá ukrajinská slova „paljanycja“, „Ozbrojené síly“, „Stuhna“, „Kozak“, „Zmijinyj“. A samozřejmě Čornobajivka – slovo, které jsme slyšeli již hodněkrát a které odráží všechno o našem odboji a našich nepřátelích.

Jsou to cizí slova, která již zdomácněla v Ukrajině: Bayraktar, Harpun, Himars, Starlink, Rzeszov a… Samozřejmě, landlease – ještě jedno slovo, které odráží 100 dní odboje, sto dní diplomacie, sto dní podpory.

Každý den se objevují slova, která pro nás znamenají více než jiná. Těžká slova. Hostomel, Boroďanka, Ochtyrka, Černihiv, Charkiv, Cherson, Izjum, Melitopol, Mariupol a Azovstal.

A zároveň také armáda, dělostřelectvo, námořní pěchota, pohraničníci, průzkumnici, policie, domobrana, letectvo, „naší hrdinští piloti“…. A také slovo „přízrak“. Přízrak Kyjeva. Který ničil nepřátelé a zůstal naživu.

Za celý život jsme tato neslyšeli tolikrát, kolikrát je slyšíme během těchto sta dní. Pokaždé, když je slyšíme, víme: právě tato slova nám dávají čas a příležitost žít tolik, kolik je nám odsouzeno. Ale Bohem, nikoli nepřítelem.

„Bože“ je slovo, které zní pořad. A pokaždé jinak.

Byla také slova, která náš nepřítel chtěl smazat. „Volnovacha“ a „Saltivka“, „Popasna“ a „Severodoněck“. Jsou to slova, která určitě napíšeme vedle slova „tribunál“.

Aby zase jiná slova jakožto „filtrace“, „deportace“, „mučení“, „poprava“, „raketový útok“ dostali adekvátní odpověď. Odpověď, která se bude skládat jen z jednoho slova – „spravedlnost“.

Byla také další slova, která nám dávala naději a za která jsme bojovali. „Humanitární koridory“, které se staly cestou života pro tisíce lidí. A které nám pomohli zdolat ještě jedno slovo – „blokáda“.

Od prvního dne jsou s námi slova, jež si jsou vzdálená jako světlo a tma. Jednomu slovu se vyhýbáme. Je to slovo uprchlíci. Pomocí dalšího slova věříme, že miliony našich lidí mají budoucnost doma, v Ukrajině. Tímto slovem je přesídlenci.

Mnoho se změnilo. Používáme čísla místo slov. Každé ráno sledujeme počty zemřelých. Zraněných. Počet raket. Ostřelování. Počet děti, které zahynuly. Dnes jich je již 261.

Ještě přijde mnoho slov, která bude znát každý. Která budou mít hluboký význam pro každého z nás. Která poskytnou šanci milionům. Jsou to slova „obnova“, „členství“, „záruky bezpečnosti“.

Jsou to slova naší budoucnosti.

Jsou tři slova, za která bojujeme již 8 let a sto dní: mír, vítězství, Ukrajina.

 

zdroj a český překlad: velvyslanectví Ukrajiny v Praze

 

 

,
Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika