film Civilizace

Film Civilizace (Dobrá zpráva o konci světa) se zamýšlí nad stavem a vývojem naší současné civilizace v porovnání s vývojem starověkých civilizací, které zanikly. Pokud jste četli knihu českého egyptologa Miroslava Bárty (Sedm zákonů – jak se civilizace rodí, rostou a upadají), tak pro vás určitě bude film zajímavým doplnění k tématu knihy.

Cestovatel, kameraman, dobrodruh Petr Horký je režisérem dokumentu. Jak sám říká, čerpal ze své cestovatelské zkušenosti poslední 25 let. To je ve filmu vidět například z návštěv u amazonských indiánů. Horký je autorem filmového zpracování dokumentu. Naopak Bárta do filmu vkládá svoje hluboké znalosti z vývoje civilizací starověkého Egypta, které se pokouší ve filmu (i knize) zobecňovat na naší současnou, první, globální civilizaci. Odsud také pocházejí hlavní filmové záběhy dokumentu – z amazonského pralesa nebo starověkého i současného Egypta, které jsou doplněny úvahami několika dalších světově známých osobností (Thor Heyerdahl a další).

Dokumentární film vznikal v produkci „dvou“ nadšenců, které spojilo dané téma, několik let. Odráží se v něm tak i nedávná zkušenost z probíhající celosvětové covidové pandemie. Film naznačuje jen některé aspekty problémů naší civilizace, se kterými oba autoři mají osobní zkušenosti a ke kterým se mohou fundovaně vyslovit.

Myslím, že v českých poměrech se jedná o mimořádný počin. Kniha Sedm zákonů Miroslava Bárty stojí za přečtení a následné doporučuji vidět film. Nebo to můžete udělat naopak 🙂

 

dále doporučujeme k přečtení/shlédnutí :

Expert na pád civilizací varuje: Zdroj našeho blahobytu mizí  (E15, 10.3.2021)

„Už to začalo.“ Egyptolog Bárta natočil film o kolapsu civilizace a jak z něj ven  (Aktualně, 17.10.2022)

David Wallace Wells – Neobyvatelná Země (život po oteplení)

David Attenborough: Život na naší planetě (2020)

,
Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika