film Sluha národa - Netflix

V hlavní roli komického seriálu vystupuje herec Volodymyr Zelenskyj (současný ukrajinský prezident), kterému seriál pomohl k takové popularitě, že ho Ukrajinci zvolili prezidentem. Film je sžíravě humorným pohledem na ukrajinskou politiku. V kontextu současného ruského útoku na Ukrajinu film dostal i další rozměr. A tím je porovnání lídra současné Ukrajiny a současného Ruska. Asi bychom těžko v postsovětském prostoru našli větší kontrast.

Zatímco ukrajinský prezident se snaží (tak jako filmový hrdina) vést Ukrajinu směrem k rozvoji lepší společnosti (bez korupce, hlouposti, nesamostatnosti) a bere si za příklad nejrozvinutější země v Evropě a ve světě,  jeho protivník Putin, představuje úplný opak (bývalý důstojník KGB budující už 20 let vlastní kult osobnosti přivedl ruskou společnost do války, izolace, xenofobie a zaostalosti). Putin nedokázal pochopit, že by ho ten ukrajinský „komik“ mohl v něčem předčit. Ale vidíte. Stalo se.

Seriál je takovým ukrajinským soudobým Jistě pane ministře s mnoha prvky, které my z bývalého postsovětského prostoru lehce pochopíme. Proto člověka při sledování seriálu z toho srovnání chvílemi zamrazí, stejně jako mrazí ze situace ve které se Ukrajinci během ruské agrese nyní nacházejí. Jistě by se dalo na dané téma mluvit ještě dlouho, ale raději se na seriál sami podívejte. Litovat nebudete.

Přejme Ukrajincům, aby se ta jejich už několikátá snaha dosáhnout lepší budoucnosti země podařila dotáhnout do úspěšného konce a jejich sen o prosperitě, svobodě a lepším životě se jim už brzy vyplnil.

 

Dále doporučuji přečíst

Martin Šimečka – Zelenskyj stvořil legendu a pak ji proměnil ve skutečnost. Putin postupuje právě naopak, nabízí jen mýty (Deník N)

,
Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika